Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Kaštelima osnovana energetska zadruga E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Travanj 2013 10:00

Na području Kaštela osnovana je „Energetska zadruga Kaštela“, prva zadruga takve vrste na području Splitsko-dalmatinske županije i druga u državi.

Osnovna škola OstrogMeđu trinaest osnivača nalazi se i Osnovna škola Ostrog iz Kaštel Lukšića, čiji dijelatnici svoje učenike žele educirati o oblicima čiste energije i brizi o okolišu. Škola je ranije postavila donirani fotonaponski tracker, čime je smanjila račun za električnu energiju.

Primarni ciljevi zadruge su pomoći lokalnim vlastima i građanima prilikom solarizacije, postavljanja fotonaponskih i termosolarnih sustava na njihove objekte, te povećanje energetske učinkovitosti kroz predstavljanje modela smanjenja troškova energije u kućanstvima, upotrebom širokog spektra obnovljivih izvora energije.

Upravitelj zadruge, Ante Gotovac, izjavio je kako se zadruga ugledala na razvijena društva gdje zajednički motivi nisu kompromitirani, te zasnivaju svoje temelje na dobrim rezultatima energetskih zadruga u Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Velikoj britaniji i drugim državama Europe u kojima već postoji 163 milijuna članova zadruga. Gotovac se posebno zahvalio Vjeranu Piršiću i Zdenku Kirinčiću, iz Energetske zadruge Otok Krk, koji su pomogli u prvim koracima rada zadruge.

Energetska zadruga Kašteli održala je sastanke sa predstavnicima Grada Kaštela i Županije Splitsko-dalmatinske, te se nadaju kako će i grad i županija u njima prepoznati starteškog partnera i pomoći u postizanju ciljeva za dobrobit lokalne zajednice. Primarni interes ove zadruge nije profit, već pružanje pravilnih informacija građanima i okupljanje što većeg broja građana kako bi lakše nastupili na tržištu, zaključio je Gotovac.

 

Izvor: http://www.h-alter.org/

Tags:     osnivanje zadruge      zadruga      Energetska zadruga      Kašteli
 
Komentari (3)
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
3Subota, 13 Travanj 2013 23:03
Stipo Bošnjak
Većina nas koja prati događanja vezana za problematiku
( visoke troškove energetike)ima saznanja kako se putem raznih organizacija pa i energetskih zadruga utječe na smanjenje troškova i na ekološku svijest građana. Kod nas je veliki problem nedorečenost zakona kao i sama primjena u trenutku kada pojedinac ili pravna osoba krene u realizaciju napr. instalaciju i proizvodnju solarne energije. U uređenim zemljama svaki pojedinac se stimulira ( brza dozvola, nabava repro materijala uz veliki popust, projekti omogućena prodaja viška energije itd.)
Kod nas monopolisti - državi nije u interesu da se pojedinci masovno uključe u realizaciju obnovljivih izvora energije.
Stalno svi političari pričaju nema investitora - poduzetnika.
To nije istina, ima u Hrvatskoj puno investitora za energetiku,
ne treba iste tražiti van Hrvatske. Ako postoji tržište tada nije problem investitor nego nešto drugo.
Svaka čast zadrugama ali to je vrlo spor put a mi nismo ni Austrija niti Danska. U hrvatskoj treba osnovati veliko dioničarsko društvo za investicije u energetici, ulog može biti od tisuću € do pedesetisuća €.
Nositelj treba biti država zbog garancije jer na taj način bi
štediše dio kapitala iz banaka uložile u dioničko društvo i kapiatal bi se vrlo brzo našao. Također novca ima i u našim fondovima, zašto hrvatski ljudi nebi bili vlasnici društava koja imaju dobro tržište. S poštovanjem.
Odgovor:
2Petak, 05 Travanj 2013 20:23
E J
Ukratko, svrha je organiziranje lokalne zajednice ne bi li se aktivirali svi ekonomski, proizvodni i uslužni kapaciteti na lokalnom nivou, sa konačnim ciljem upravljanja vlastitim resursima kojima ta ista lokalna zajednica raspolaže - bili to energetski, poljoprivredni ili neki drugi resursi, a u ovom slučaju pričamo o energetskim zadrugama koje bi vlastitim ulaganjima, ili u partnerstvu s nekim investitorima trebale za svoju vlastitu potrošnju energije koristiti svoje vlastite, obnovljive i održive izvore energije.

Malo detaljnije ima na: http://www.zelenaenergija.org/hrvatska/clanak/energetske-zadruge-koji-je-smisao-udruzivanja/5986
zadruge
1Petak, 05 Travanj 2013 18:22
Antun Ćošić
Kakva je svrha osnivanje energetskih zadruga? Gdje se to može pojasniti? Kakve su potrebe i prednosti? Od čega se brane i zbog čega se udružuju energetičari?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?