Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U deset osnovnih škola posađeni 'solarni suncokreti' E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 03 Svibanj 2013 16:42

Prije nekoliko dana u Zagrebu je predstavljen donacijski projekt "Solarni suncokreti" koji je pokrenuo i financirao Hrvatski Telekom u suradnji s UNDP-om.

Predstavljanje projekta U sklopu projekta vrijednog 400.000 kuna deset hrvatskih osnovnih škola opremljeno je sa po jednim solarnim trekerom, samostojećim solarnim sustavom koji tijekom dana prati kretanje Sunca pod optimalnim kutem, čime se učinkovitost sustava povećava za oko 30%.

Projekt je predstavljen u OŠ Tin Ujević, a prethodile su joj škole: OŠ Lapad iz Dubrovnika, OŠ Hvar iz Hvara, OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada, OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića, OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca, OŠ Fran Krsto Frankopan iz Omišlja, OŠ Veli vrt iz Pule, OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara i OŠ Šimuna Kozičića Benje iz Zadra.

Cilj projekta je edukacija učenika o svim obnovljivim izvorima energije, a edukaciju će provoditi organizatori projekta s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udrugom Eko Kvarner. Upotrebom ovih fotonaponskih sustava deset će škola svake godine, tijekom 25 godina, imati za oko 2.000 kuna manji iznos računa za električnu energiju, a moći će dobiti i dozvolu za priključivanje sustava na elektroenergetsku mrežu. Uz to će učenici moći putem sustava na internetu pratiti informacije o količini proizvedene električne energije u nekom satu, danu, mjesecu ili godini za svaki pojedini sustav, te će dostupne podatke moći uspoređivati s ostalim školama. Također, biti će dostupni podaci i o smanjenju emisija CO2.

Sve informacije o sustavima i praćenje rezultata projekta javnosti je već sada dostupno na internet stranici http://www.solarnisuncokreti.hr/, gdje se mogu besplatno preuzeti i radni materijali, slikovnica i radni listovi za edukaciju djece o obnovljivim izvorima energije.

 

Izvor: http://www.undp.hr/

Tags:     Solarni suncokreti      solarni trecker      praćenje Sunca      FN      fotonapon      DOOR      Eko Kvarner      UNDP      Hrvatski Telekom      edukacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?