Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Postavljanje geosonde u Sloveniji E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 17 Srpanj 2013 09:05

Nedavno je kompanija Geosonda iz Kranja ugradila novu geosondu za potrebe proizvodnje toplinske energije upotrebom geotermalne energije. To je do sada najveća ugrađena geosonda u Sloveniji.

Maksigeosonda ugrađena je na lokaciji pansiona Kračun u mjestu Ločah, te je sastavni dio toplinske opreme za proizvodnju energije za grijanje i hlađenje. Prema informacijama danima od strane kompanije, do sada je tek nekoliko kakvih sondi postavljeno u Njemačkoj i Švicarskoj, dok se druge zemlje tek susreću s ovakvim sustavima.

Kompanija Geosonda prije deset je godina ugradila prvu geosondu u Sloveniji, koja je bila namijenjena potrebama zagrijavanja samostojećeg objekta. Ugradnja takve opreme, koja se prvenstveno upotrebljava za zagrijavanje i hlađenje objekata, smanjuje godišnje troškove energije i do 80%, te djeluje bez ikakvih štetnih utjecaja na okolinu. U posljednjih deset godina u Sloveniji je ugrađeno oko 300 takvih sustava, a dio je ugrađen u škole i javne objekte. Usporedbe radi, u Austriji se na godišnjoj razini ugradi oko 5000 geosondi, što dokazuje njihovu privlačnost.

Ugradnja geosondeUgradnja geosonde

Na ovoj lokaciji, maksigeosonda bila je jedina mogućnost učinkovitog iskorištavanja geotermalne energije. Sonda je ugrađena na dubinu 510 metara, a dobivena energija upotrebljavati će se za zagrijavanje pansiona u zimskim mjesecima, te za pripremu potrošne tople vode i hlađenje u ljetnim mjesecima. Samu geosondu postavila je komapnija Geosonda u suradnji s kompanijama Tehnohlad i Geotech, a uz geoseondu ugrađene su dvije toplinske pumpe snage 45 kW. Ugrađena sonda proizvod je švicarske kompanije Haka Geodur.

Tags:     Geosonda      Slovenija      geotermalna energija      toplinska energija      grijanje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?