Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Galeriji Klovićevi dvori održan završni skup EE projekta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 24 Rujan 2013 20:39

U ponedjeljak je, u Galeriji Klovićevi dvori, održan završni skup projekta Poticanje energijetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt), čime se ujedno obilježilo osam godina provedbe ovog projekta u državnoj, regionalnoj i lokalnoj upravi.

EE projekt pokrenut je 2005. godine s ciljem pomaganja javnom sektoru pri provođenju sustavnog i učinkovitog gospodarenja energijom, kao i prikupljanju i pružanju potrebnih alata, vještina i znanja. Kroz osam godina provedbe projekta educirano je više od 29.000 javnih službenika, te je razvijen nacionalni Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) u kojem se danas nalazi više od 75% javnih zgrada.

Završni skup EE projektaU sklopu završnog skupa održan je svečani prijenos projektnih aktivnosti na javni sektor, nastavno na sporazum potpisan između Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU), Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Kroz svoje prezentacije timovi za gospodarenje energijom (EE timovi) predstavili su iskustva u gospodarenju energijom i ostvarene energetske uštede, nakon čega je uslijedilo predavanje prof. Davora Pavune i panel-diskusija s uvaženim hrvatskim stručnjacima navedenih područja, gdje je više riječi bilo o energetici u Hrvatskoj, budućnosti zelene energije i ulozi javnog sektora u njenoj upotrebi i poticanju.

Voditelj EE projekta, Goran Čačić, predstavio je projektne rezultate napomenuvši kako je, zahvaljujući sustavnom gospodarenju energijom, ukupna procijenjena ušteda od 2010. godine do kraja 2012. godine bila viša od 113 milijuna kuna, odnosno 6,4% godišnje. Također, pretpostavlja se kako je, uz provedbu konkretnijih projekata energetske rekonstrukcije, dodatni potencijal ušteda značajan, a kreće se od 30-50%, što bi trebao biti osnovni motiv za nastavak i proširenje aktivnosti EE projekta.

Istovremeno je na platou Gradec, održan Info dan energetske efikasnosti (EE info dan) namijenjen sudionicima skupa i građanima koji su imali prilike razgledati infomobile i štandove tvrtki-partnera EE projekta sa izloženim EE proizvodima i sustavima, te dobiti besplatno savjetovanje o EE mjerama ostvarivanja ušteda u kućanstvima.

 

Izvor: http://www.ee.undp.hr/

Tags:     EE projekt      UNDP      FZOEU      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?