Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Troškovi za zdravlje koji se mogu izbjeći nekorištenjem prljavog ugljena u samo tri zemlje regije su 6,5 milijardi eura E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Listopad 2013 22:21

Ovim putem prenosimo priopćenje za tisak SEE Change NETa, Fractala Mansa i Public Interest Advocacy Centera, a koje se tiče odluke o korištenju ugljena u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Ministarski Odbor za Sporazum o energetskom društvo koji predvodi Srbija bi se trebao sastati u Beogradu u četvrtak 24. listopada kako bi odlučili na koji način da krenu u čišćenje onečišćenja iz ugljena u skladu sa svojim željama da se pridruže Europskoj Uniji.

Grupa Nevladinih udruga je nedavno objavila izvještaj Vrijeme je za prestanak korištenja prljavog ugljena: Skriveni troškovi koji se mogu izbjeći koji bi trebao pridonijeti toj raspravi, a koji je predstavljen danas u Beogradu, te koji govori da treba štititi građane Jugoistočne Europe od utjecaja na zdravlje zbog korištenja ugljena. Vodeća regionalna organizacija SEE Change Net u u kooperaciji sa CPI-jem iz Bosne i Hercegovine, Fractalom i CEKORom (Srbija) i MANSom (Crne Gora) potiču Energestko društvo da ne odgađa implementaciju EU legislative za smanjivanje onečišćenja zraka iz elektrana.


Slika 1: Današnja prezentacija izvještaja

Grupa država potpisnica Sporazuma predvođena Srbijom pokušava blokirati prijedlog Europske Komisije da se postroži legislativa koja kontrolira onečišćenja iz termoelektrana na ugljen. Odluka ministara iz regije o dvije važne direktive će jasno pokazati da li im je više stalo do profita ili do zdravlja građana.

Godišnji predviđeni troškovi iznose od 2,3 do 6,5 milijardi eura za zemlje regije – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Serbiju. Lidija Kesa iz Fractala u Srbiji kaže da je posebno zabrinjavajuće, da ako se onečišćenje smanji za 90% u odnosu na trenutačne nivoe godišnji troškovi za zdravlje bi još uvijek iznosili ogromnih 250 do 650 milijuna eura.

S druge strane investicija u kontrolu onečišćenja i zatvaranje postojećih termoelektrana u idućih 10 godina bi koštalo 1 milijardu u investicijama, te bi bilo još 40 milijardi vanjskih troškova do zatvaranja, ali negativan utjecaj na zdravlje bi se smanjio puno ranije nego u slučaju da se izgrade nove elektrane koje bi radile idućih 50 godina.

Europska Komisija i Sekretarijat energetskog društva se moraju oduprijeti pokušajima da se odgodi implementacija ključne legislative za onečišćenje kako bi se smanjio broj smrtnih slučaja povezan sa ugljenom. Ministarski odbor mora donijeti odluku u korist mehanizma koji će spasiti ljudske živote. Sve odluke moraju biti obvezujuće a ne samo smjernice i preporuke.

Tags:     troškovi      prljavi ugljen      see change net      crna gora      srbija      bosna i hercegovina      termoelektrane      investicije
 
Komentari (1)
KAKO DO BESPLATNOG KREDITA
1Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 08:00
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?