Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Krenula gradnja solarne elektrane na Kozjaku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Studeni 2013 17:17

Prije par dana su u Cemex-ovu rudniku Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu počeli su radovi na izgradnji solarne elektrane Kozjak.

Snaga elektrane je 300 kWp, te bi ona godišnje trebala proizvoditi 460 MWh električne energije. Pregovori o izgradnji elektrane su započeli između Cemexa i tvrtke Fotonapon, a sada su konačno krenuli na južnoj strani krova hale sirovina u rudniku Sv. Juraj.

Dr. sc. Ranko Goić sa Zavoda za elektroenergetiku Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu izjavio je kako mu je izuzetno zadovoljstvo da se u Splitsko dalmatinskoj županiji, uz male i srednje, počinje i sa izgradnjom velikih integriranih fotonaponskih sustava reda veličine nekoliko stotina kW. Naime, kako navodi Goić, upravo takvi sustavi su, osim neupitnih ekoloških doprinosa, na dugi rok optimalni u smislu tehno-ekonomskih značajki u odnosu na ostale tehnologije za proizvodnju električne energije.

Svojom nazočnošću u ime Grada spomenuti projekt su podržali i gradonačelnik Ivan Udovičić, koji je iskazao svoje zadovoljstvo zbog postavljanja sunčane elektrane, velikog i važnog projekta koji je, kako kaže, iznimno značajan za Kaštela te dogradonačelnik Mili Novak.

Izvor: www.kastela.org

Tags:     kozjak      solarna elektrana      cemex      kaštel
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?