Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Započinje biotoplifikacija Gline E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Studeni 2013 23:41

Tvrtke TPK Zagreb, Tvornica turbina Karlovac i PHB potpisale su ugovor za gradnju bioelektrane-toplane snage 1 MW električne i 4 MW toplinske energije u sklopu Drvnog centra Glina Sherif grupe, objavljeno je na konferenciji Zapošljavanje kroz novu energetiku Udruge za razvoj Hrvatske.

Postrojenje BE-TO Glina bi trebalo biti izgrađeno u roku od godinu i pol dana, a toplinu bi prema planovima trebalo isporučivati lokalnoj kaznionici, osnovnoj i srednjoj školi, vrtiću, domu zdravlja i nekim stambenim zgradama.

Kao prepreke masovnijem razvoju bioenergana Goran Slipac, direktor tvrtke HEP OIE naveo je iscrpljujući postupak dolaska do svih dozvola, u tijeku kojeg se regulirana cijena tako proizvedene energije promijeni i dva do tri puta, što u konačnici može bitno utjecati na isplativost projekata.

Ovo je jedno od prvih postrojenja na biomasu koje je riješilo problem plasiranja toplinske energije, te time maksimalno iskoristilo energiju koju proizvodi.

Ovakvi primjeri biotoplifikacije trebali bi biti pravilo, a ne izuzetak prilikom izgradnje postrojenja koja koriste biomasu. Jer jedino efikasno korištenje biomase daje tom energentu njegov puni smisao i gospodarski efekat. Umjesto toga, kako smo već pisali, u novom Tarfinom sustavu za OIE donešena je odredba prema kojoj visoka učinkovitost postrojenja na biomasu više nije uvjet za dobivanje poticajne cijene otkupa električne energije.

Tags:     biomasa      glina      biotoplifikacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?