Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Virovitici krenula izgradnja prve solarne elektrane sa treking sustavom tvrtke Brana d.o.o. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 21:59

Unatoč neizvjesnoj budućnosti tržišta fotonaponskih sustava u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II poslovna suradnja tvrtki Brana d.o.o. iz Virovitice i D.M.S. d.o.o. iz Lukača urodila je početkom radova na prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani okretnog (treking) tipa "Brana I" snage 30 kW. Elektrana je proizvedena u Virovitici i 90 posto dijelova je hrvatski proizvod, a jedan ovakav sustav na toj lokaciji godišnje proizvodi 54.000 kWh električne energije.

Naime, radi se o dvoosovnom okretnom fotonaponskom sustavu koji koristi svoj program kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri i na taj način proizvodi do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake instalirane snage.

Kako je rečeno na svečanosti početka radova ova investicija, čija vrijednost iznosi 600.000 kn, kroz 14 godina ostvaruje prihod od 2.000.000 kuna i radi se o oglednom primjerku ovakve elektrane tvrtke Brana d.o.o., koji je tek je prvi korak prema izgradnji tvornice koja bi trebala zapošljavati 20 ljudi i proizvoditi 100-150 trekera godišnje.

Otvorenju su između ostalih nazočili župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, zamjenik župana Igor Pavković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Župan Tomislav Tolušić tom prigodom je naglasio kako Virovitičko-podravska županija i on osobno daju punu potporu investitorima, te je između ostalog ustvrdio da će se nažalost investitori morati okrenuti vanjskim tržištu koje prepoznaje vrijednost ovog proizvoda jer je promjena tarifnog sustava u Republici Hrvatskoj ovakve investicije u budućnosti učinila upitnima.

Tags:     virovitica      solarna elektrana      tracking      solarni sustavi      brana      d.m.s.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?