Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Rimac krenuo i u razvoj jahte na električni pogon E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 05 Travanj 2014 18:13

Prema vijesti koju je objavio Jutarnji list Rimac je nakon električnog automobila i električnog bicikla odlučio ugraditi električne motore i u jahtu.

Novi projekt, koji bi trebao ugledati svjetlo dana 2015. godine, plod je suradnje tri tvrtke: Elana Power Yachta koji je zadužen za tehnički dio projektiranja buduće jahte, Rimac Automobila koji su zaduženi za pogonski dio, te investitora Cadia Yacht S.A.

Cilj je napraviti prvu pravu brzu motornu jahtu na električni pogon na svijetu. "Kontaktirali su nas iz Cadia Yachta na osnovi naših prijašnjih radova", rekao je Jutarnjem Mate Rimac, osnivač tvrtke Rimac Automobili.

"Mi naravno nismo uopće razmišljali o brodovima, ali njima se učinila zanimljiva naša električna tehnologija koju koristimo u sportskom automobilu i pred nama su postavili izazov da je primijenimo i u nautičkom svijetu. Naša snaga su upravo naši patenti koje imamo na električne motore i baterije i koje smo već primijenili na gradskim automobilima, biciklima, motociklima, raznim testnim stanicama, a eto sada i na brodovima", kaže.

Nova jahta proizvodit će se u Elanovim pogonima u Obrovcu, gdje se već sada izrađuju modeli Elan Power 30, 35, 42, 48 i 52. Poznato je da je Elan prije nekoliko godina imao financijskih teškoća, pa čak i obustavio proizvodnju jahti, ali čini se kako se stvari kreću u dobrom smjeru.

Poznate su već i tehničke karakteristike novog broda. Ukupna duljina će iznositi 14,63 metra, duljina trupa 13,88 metara, a jahta je napravljena za boravak do 10 ljudi. Dva električna motora razvijaju najveću stalnu snagu od 386 kW (525 konja), s tim da se po potrebi u kratkom vremenu snaga može povećati na gotovo nevjerojatnih 1308 kW (1780 konja). Druga prednost električnog pogona je veliki okretni moment, što znači da se snaga izručuje u maksimalno kratkom vremenskom roku.

Rimac je novi projekt nedavno najavio i putem službene Facebook stranice svoje tvrtke.

Tags:     rimac      električna jahta      električni motori      projekt      elan      obrovac
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?