Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Srbija planira 27% električne energije iz OIE do 2020. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 21:29

Srbija je posljednjih godina od neophodnih 1.092 MW instalirane snage iz obnovljivih izvora energije izgradila postrojenja ukupne snage samo 89 MW, istaknuto je na nedavno održanoj konferenciji "Perspektive obnovljivih izvora energije do 2020. godine - Ima li Srbija kapacitet za dostizanje cilja" u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoje (CEDEF).

Dostizanje obavezujućeg cilja od 27 posto "zelene energije" će ovisiti i o energetskoj efikasnosti i smanjenju ukupne potrošnje energije, jer će u slučaju rasta potrošnje porasti i količina koju mora dobivati iz obnovljivih izvora energije.

Srbija je 2009. godine iz obnovljivih izvora proizvodila 21,2% od ukupne potrošnje energije i intezivno se radi na tome da se do 2020. godine dostigne cilj od 27 posto "zelene energije", kao i na stvaranju pozitivnog okruženja za investicije. U narednom periodu se mogu očekivati i nove povoljnosti za investitore u taj sektor. Usvajanje izmjena zakona o energetici očekuje se do kraja ljeta ili početkom jeseni, a potom i usklađivanja podzakonskih akata sa novim zakonom i uređivanje pravnog okvira u sektoru biogoriva i biomase. Poticajne tarife za obnovljive izvore energije od ožujka ove godine porasle su za 1,2% zbog usklađivanja sa godišnjom inflacijom - istaknuo je savjetnik u Sektoru za obnovljive izvore Ministarstva rudarstva i energetike Predrag Milanović.

Na konferenciji je istaknuto da je planirano i da se instalirana snaga malih hidroelektrana poveća sa 42 MW u 2015. godini na 208 MW u 2020. godini i na 400 MW u 2030. godini, a kapaciteti hidroelektrana snage veće od 10 MW sa 250 MW u 2020. godini na 350 MW u 2030. godini.

 

Izvor: www.danas.rs

Tags:     srbija      obnovljivi izvori energije      električna energija      energetska efikasnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?