Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Mađari i Kinezi planiraju izgraditi tvornicu fotonaponskih modula u Klisu koja bi zaposlila 500 ljudi? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Srpanj 2014 18:13

Velika investicija u obliku tvornice fotonaponskih modula stiže u Klis, tvrde izvori Slobodne Dalmacije.

Prije nekoliko dana je navodno postignut dogovor prema kojemu će mađarsko-kineski konzorcij u kliškom predjelu Kurtovići izgraditi tvornicu fotonaponskih modula koja će zaposliti čak 500 radnika.

Ime konzorcija nije poznato, ali Slobodna Dalmacija doznaje kako bi investicija trebala biti realizirana već kroz šest mjeseci. Načelnik općine Klis Jakov Vetma zasada ništa ne želi komentirati, no neimenovani izvori kažu kako je dogovor postignut.

- Sporazum je potpisan, realizacija ovog pogona više nije upitna te bez pretjerivanja mogu reći kako je riječ o investiciji koja će biti među većima u hrvatskoj povijesti, ističe sudionik večere s Mađarima i Kinezima te bliski suradnik kliških općinara.

U svakom slučaju, odgovori na sva pitanja dobit će se vrlo brzo, jer planirano je da tvornica bude u funkciji već do kraja ove godine.

Ovakvi navodi zvuče prilično nevjerojatno. Kao prvo se postavlja pitanje kako se tako veliki projekt može realizirati u tako kratkom roku, a nakon toga i koje je ciljano tržište za tako veliku tvornicu fotonaponskih modula, s obzirom da je hvatsko tržište daleko premalo za takvu količinu modula, čak i kada bi postajala ikakva politička volja za implementaciju projekata solarnih elektrana. Talijansko tržište stagnira i pada već neko vrijeme, njemačko isto tako, a drugih velikih zemalja i isto takvih tržišta u regiji nema. Tako bi jedina mogućnost bio izvoz modula u druge udaljenije regije.

Izvor: www.seebiz.eu

Tags:     solarni paneli      klis      slobodna dalmacija      kina      mađarska      tvornica
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?