Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Vlada Republike Hrvatske usvojla nacrt prijedloga novog zakona o energetskoj učinkovitosti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 22 Rujan 2014 12:34

Novi prijedlog zakona o energetskoj učinkovitosti čiji je prijedlog Hrvatska Vlada usvojila prošli tjedan je u skladu sa Direktivom 2012/27/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. o energetskoj učinkovitosti kojom se dopunjuju direktive 2009/125/EZ i 2010/30/EU i ukidaju direktive 2004/8/EZ i 2006/32/EZ, koja je stupila na snagu 4. prosinca 2012.

Direktivom 2012/27/EU određuje se sustav obveza i metoda računanja ušteda energije, zbog opravdane bojazni da se neće dostići zacrtani ciljevi Europske unije u području energetske učinkovitosti, koji zahtjeva stroži i detaljniji način određivanja nacionalnih ciljeva. Isto tako, ovim se Zakonom kao nadležno tijelo za provođenje politike energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj određuje Nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost koje, između ostaloga, osigurava sustavno planiranje za poboljšanje energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, prati izvršavanje obveza energetske učinkovitosti, prati rezultate provedbe planova i mjera politike energetske učinkovitosti te vodi sustav praćenja, mjerenja i verifikacije ušteda energije.

Ovim prijedlogom zakona se za velike stambene zgrade između ostaloga određuje da moraju imati natpolovičnu većinu glasova za provođenje energetske učinkovitosti u zgradi, umjesto dosadašnje potrebnih 100% glasova.

Cijeli prijedlog može se pročitati ovdje.

Tags:     hrvatska vlada      zakon      europski parlament      direktive      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?