Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Strategija niskougljičnog razvoja bi trebala otvoriti do 80.000 "zelenih" radnih mjesta u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 01 Travanj 2015 11:59

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je izdalo priopćenje za javnost u kojem tvrdi da bi Hrvatska Strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske koaj se temelji na ciljevima Europske Unije mogla otvoriti do 80.000 "zelenih" radnih mjesta.

Možemo se samo nadati da će Strategija biti provodiva u Hrvatskoj kada bude donešena te da neće biti samo mrtvo slovo na papiru. Također se prema priopćenu čini da je premali naglasak stavljen na električnu i toplinsku energiju iz obnovljivih izvora energije naspram energetske učinkovitosti. Cijelo priopćenje prenosimo ispod.

„Gospodarski razvoj Hrvatske treba se uskladiti s klimatskim i energetskim ciljevima EU. Zbog toga smo krenuli s izradom Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske uz čiju bi primjenu do 2050. mogli otvoriti 80.000 'zelenih' radnih mjesta. To će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija. Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama potakne rast gospodarstva.“ – izjavila je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac na današnjem predstavljanju plana izrade Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom do 2050. održanom u prostorijama HGK.

Europska unija postavila je klimatske i energetske ciljeve za 2030. u pogledu konkurentnog, sigurnog i niskougljičnog gospodarstva. Obvezujući ciljevi uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. i udio obnovljivih izvora energije od najmanje 27 posto u ukupnoj potrošnji energije. Kao poželjan premda ne i obvezujući cilj ističe se povećanje energetske učinkovitosti za 27 posto. Gledajući iz tog konteksta izrada Strategije niskougljičnog razvoja RH predstavlja ključni dokument društveno-gospodarskog razvoja Hrvatske.

Provedba te Strategije proteže se kroz mnogobrojne sektore gospodarstva i djelatnosti – prvenstveno energetiku, industriju, poljoprivredu, šumarstvo i gospodarenje otpadom – te je u njenu izradu potrebno uključiti brojne dionike. Posebice je važno uključivanje poslovnog sektora obzirom na činjenicu da promjene često znače i dodatne troškove. No, benefiti koje njenom primjenom može ostvariti su dalekosežniji. UNDP je, naime, u svojoj studiji izračunao da se do 2050. u Hrvatskoj može otvoriti 80.000 zelenih radnih mjesta.

Niskougljična strategija daje osnovu za političke odluke i smjernice koje će morati provoditi svi sektori kako bi se značajno smanjile emisije stakleničkih plinova. Ova strategija trebala bi omogućiti tranziciju prema niskougljičnom i konkurentnijem gospodarstvo čiji se rast temelji na održivom razvoju.

Projekti energetske učinkovitosti prepoznati su kao jedan od najučinkovitijih alata u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i dio su programa Vlade kojim se potiče gospodarstvo. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti subvencioniraju sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?