Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

MAHE u Karlovačkoj županiji izazvale veliki interes investitora E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 03 Veljača 2011 16:02

Na radionici međunarodnog projekta „Strategija za promociju malih postrojenja za proizvodnju električne energije u Europi“ (SMART)  koji se provodi od 2008. godine u pet zemalja istaknuto je da na području Karlovačke županije postoji veliki interes za izgradnju malih hidroelektrana.

Dosada je čak 33 različita investitora pokazalo interes, a država je izdala više od 20 prethodnih energetskih odobrenja za projekte malih hidroelektrana u Karlovačkoj županiji. Investitori imaju određeni rok nakon ishođenja PEO-a da dobiju lokacijsku, a kasnije i građevinsku dozvolu.

Zoran Pačandi iz Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva je naveo da je glavni problem razvoja malih hidroelektrana stjecanje koncesija na vodu, jer su one javno dobro i nisu ničije vlasništvo.

Cilj SMART projekta kako je objasnio Profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zvonimir Guzović je uočiti sve zakonodavne i administrativne prepreke za razvoj projekata malih hidroelektrana, i većina tih problema je već uočena.

Jučer je objavljen sveobuhvatni priručnik na 144 stranice kojim će se predložiti nadležnim ministartsvima formiranje zajedničkog tijela koji bi olakšao razvoj tih projekata, i to preko standardizirane procedure u 66 koraka. Po njihovim podatcima je prosječna cijena investicije oko 4.500 eura za svaki kilovat instalirane snage.

SMART projekt povezuje pet europskih zemalja (Norvešku, Italiju, Grčku, Austriju i Hrvatsku) i sedam institicuija, a od hrvatskih su to Karlovačka županija i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

Izvor: www.liderpress.hr

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?