Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Republici Srpskoj od 112 koncesija za male hidroelektrane, samo jedna radi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 26 Veljača 2011 01:28

Da su u Republici Sprskoj izgrađene sve male hidroelektrane za čiju izgradnju su odobrene koncesije godišnje bi proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj bila veća za 1150 GWh što bi bilo 20 posto više struje nego sada.

Nažalost od 112 koncesija za izgradnju malih hidroelektrana samo MAHE Divač na rijeci Vrbanji radi punom snagom, te su još dvije dovršene i nalaze se u probnom radu.  Procjenjuje se da bar 30 malih hidroelektrana neće biti izgrađeno, a za njih 15 je već sada predan zahtjev za sporazumni raskid ugovora o koncesiji.

Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije za koncesije u Republici Srpskoj je izjavio da su se koncesije dodjeljivale po želji, a ljudi koji su tražili koncesije su se prije bavili preprodajom i švercom te su se preračunali pri uzimanju koncesije. Također su mislili da će lako napraviti malu hidroelektranu i nisu koristili stručnjake za taj proces, te nisu uspjeli ni da pripreme dokumentaciju niti da dobiju financiranje od banke. Problemi su i veliki troškovi priključka na mrežu zbog veće udaljenosti elektroenergetske mreže, niska cijena otkupa energije (tj. manja nego što su mnogi procjenjivali) i nemogućnost dobijanja dozvola od lokalnih zajednica zbog mnogo parkova prirode i nacionalnih parkova.

Procjenjuje se da lokalne zajednice godišnje gube 1,5 milijuna konvertibilnih maraka zbog neizgradnje tih malih hidroelektrana.

Izvor: www.biznis.ba

Tags:     republika srpska      mala hidroelektrana      divač      koncesija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?