Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Poziv na prestanak financiranja fosilnih goriva E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 03 Ožujak 2011 11:18

Zelena akcija, udruženje građana za zaštitu okoliša, je pozvala Svjetsku banku da prestane financirati projekte koji koriste fosilna goriva. Kratki aktivistički film i pismo 1. su ožujka uručeni predstavnicima Svjetske banke, a na taj način Zelena akcija se uključila u Međunarodni dan akcije.

Posljednjih nekoliko godina financiranje fosilnih goriva od strane Svjetske banke konstantno se povećava, a svakako najupečatljiviji projekt banke je termoelektrana Medupi u Južnoafričkoj Republici, koja snagom od 4.800 MW predstavlja jednu od najvećih elektrana na ugljen na svijetu. Banka podupire ovu elektranu kreditom od čak 3,75 milijardi dolara, a elektrana opskrbljuje strujom industriju u vlasništvu multinacionalnih kompanija po nerealno niskim cijenama, dok lokalnom stanovništvu prijeti rast cijena za oko 170% kako bi se nadoknadili stvarni troškovi elektrane.

Svjetska banka trenutno je u fazi revizije energetske strategije, što mnoge civilne organizacije vide kao priliku da Banka prusmijeri financiranje na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Izvor: h-alter.org.

Tags:     Zelena akcija      Svjetska banka      fosilna goriva
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?