Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Hidroelektrane na Savi će biti multifunkcionalne E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 10 Svibanj 2011 22:50

Na izlaganju ravnatelja Uprave za energetiku MINGORP-a Darka Horvata, tokom predavanja „Gradnja hidroelektrana na rijeci Savi“ u organizaciji Hrvatskog elektroinženjerskog saveza je objavljeno da će ukupna snaga četiri nove Hrvatske hidroelektrane na Savi (HE Podsused, HE Prečko, HE Zagreb i HE Drenje) biti 122 MW, a godišnja proizvodnja električne energije će iznositi 610 GWh.

Na predavanju koje je održano na FER-u prošli petak je i naglašeno da je sam projekt multifunkcionalan i da će riješiti mnoge energetske, vodnogospodarske, vodoopsrkbne i urbanističko-arhitektonske probleme. Inače pad Save od slovenske granice do Ivanje Reke je 36 metara, dok je od Ivanje Reke do ušća Dunava samo 28 metara pa je zato na ovom gornjem toku puno poželjnije sagraditi hidroelektrane. Ukupna ulaganja u ovaj projekt bi trebala biti oko 800 milijuna eura, a sam projekt bi trebao biti završen do 2021., a tvrdi se i da bi udio domaćih tvrtki u projektu mogao biti čak 95%.

Tags:     hidroelektrane      rijeka      sava      multifunkcionalne      hrvatska
 
Komentari (2)
Re: a Lonjsko polje????
2Subota, 17 Rujan 2011 18:43
E J
Poštovani,

iskreno se nadam da će studija utjecaja na okoliš razmotriti tu mogućnost i propisati tehnički minimum koji će omogućiti Lonjskom polju daljnji opstanak - to bi bilo i logično i sukladno praksi izgradnje ovakvih projekata, gdje bi se posebno trebalo paziti na što manji utjecaj na prirodu.

Inače, kako god to netko zvao, hidroelektrane u svojoj osnovi jesu obnovljivi izvor energije, a jednako tako su pokretač održivog razvoja - bile one velike ili male, pa čak i unatoč činjenici da ponekad mogu znatnije utjecati na okoliš. No imajmo svi na umu da, kakve god da bile, utječu na taj isti okoliš manje od elektrana na fosilna goriva.
a Lonjsko polje????
1Subota, 17 Rujan 2011 13:41
Neven Molnar
Poštovani!

...a što je s lonjskim poljem...da li je itko u toj euforiji uopće razmatrao o Lonjskom polju sedamdesetak kilometara jugoistočno od Zagreba?
Lonjsko polje kao največi močvarni zaštičeni rezervat prirode uvelike ovisi o poplavama rijeke Save i ako se smanje poplave rijeke Save Lonjsko polje neće dobivat potrebnu vodu..bit če te suučesnici u ekocidu...isto tako da nećete moći zvati hidrocentrale obnovljivim izvorom energije jer to nitko u svijetu ne drži...

Sa štovanjem Neven Molnar

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?