Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

'Novac na Sunce... vodu, vjetar i ostale obnovljive izvore energije' E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 18 Svibanj 2011 23:31

Hrvatska studentska asocijacija (HSA) organizirala je projekt pod nazivom "Novac na Sunce... vodu, vjetar i ostale obnovljive izvore energije". Projekt je trajao od 11. do 13. svibnja, a osmišljen je kao svojevrstan odgovor na sve prisutnija pitanja o brizi za okoliš i obnovljive izvore energije u javnosti.

Posjetitelji su imali prilike saznati sve o važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu, upotrebi obnovljivih izvora energije, i mogućnostima koje nude ulaganja u obnovljive izvore energije. Konkretnije, kroz sama predavanja bilo je nešto više riječi o električnom automobilu - prvom hrvatskom automobilu, predstavljena je maketa obnovljivih izvora energije i niskoenergetskih kuća, te su posjetitelji mogli čuti vrlo zanimljiva predavanja na teme: "Investiranje u obnovljive izvore energije" (DOK-ING - Marko Tisovec), Niskoenergetske kuće - primjena obnovljivih izvora energije u kućanstvu (Jasna Lanović Janda, dipl.ing.arh.), "Korištenje vjetra za dobivanje energije" (Edo Jerkić), i "Korištenje Sunčeve energije kao zamjena fosilnim gorivima" (Ljubomir Majdandžić).

Na predavanju pod nazivom "Korištenje vjetra za dobivanje energije" prisutni su mogli čuti više o vrstama vjetroagregata, njihovim primjenama i prednostima, mitovima o negativnom utjecaju na okoliš, te trenutnom stanju razvoja tehnologije i upotrebi u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Količinom postavljenih pitanja predavaču Jerkiću pokazao se veliki interes prisutnih za trenutno stanje i budući napredak iskorištavanja energije vjetra u Hrvatskoj, kao i mogućnosti privatnih ulaganja u male vjetroagregate.

Predavanje na temu "Korištenje Sunčeve energije kao zamjena fosilnim gorivima" održao je Ljubomir Majdandžić, vlasnik prve fotonaponske elektrane priključene na elektroenergetsku mrežu u Hrvatskoj. Na predavanju su prisutni mogli čuti nešto više o iskorištavanju energije sunca, njezinoj prednosti u odnosu na fosilna goriva, napredku solarne i fotonaponske tehnologije, te trenutnom stanju u Hrvatskoj.


Izvor slike: http://www.hsa.hr/

Projekt je pokazao kako interes za ovakva predavanja i želja za znanjem svakako postoji, kao i želja za razvojem i korištenjem svih obnovljivih izvora, pa se možemo nadati da ćemo u budućnosti vidjeti sve više ovakvih projekata, te da će razvoj iskorištavanja obnovljivih izvora energije napredovati sve brže.

Projekt HSA-e će biti zaokružen krajem svibnja kada je u planu akcija pošumljavanja organizirana od strane HSA u suradnji sa Hrvatskim Šumama.

Tags:     HSA      predavanja      energija vjetra      energija sunca
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?