Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Solarna elektrana kod Obrovca E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 09 Rujan 2010 14:03

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, tvrtka Adriatic solarni projekti je predala Ministarstvu gospodarstva preliminarnu analizu za dobivanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije instaliranjem niza solarnih elektrana ukupne snage 13 MW u Bravaru (Jasenice) na području bivše tvornice glinice.

PV

"Izradili smo projekt prema kojemu bi se solarne elektrane izgradile na prostoru nekadašnjega većeg bazena za lužinu, te između bazena i državne ceste. Bazen je površine 16 hektara, a teren ispod njega 14 hektara, i uvjereni smo da je projekt vrlo prihvatljiv jer se na tom terenu teško nešto drugo može raditi," kaže Siniša Bijelić, jedan od pokretača i voditelja ovog projekta.

Zbog propisa koji ograničavaju instaliranje solarnih elektrana na maksimalnu snagu od 1 MW solarne elektrane će se morati podijeliti na 14 odvojenih sustava.

Povoljnost ove lokacije je ne samo u tome što je tu goli krš s mnogo sunčanih sati, nego i neposredna blizina reverzibilne hidroelektrane Obrovac, kao i dobar mogućnost dobrog priključka na elektroenergetsku mrežu.

"Prema dosadašnjim standardima, u instaliranje jednog megavata solarne elektrane treba uložiti oko 3,5 milijuna eura, dakle, ovo je investicija od oko 40 milijuna eura. Država bi trebala biti zainteresirana za to ne samo zbog plaćanja PDV-a, nego i zbog posla za domaće kooperante koji moraju obaviti najmanje 40 posto posla, a lokalna samouprava dobiva komunalnu naknadu. Općina Jasenice napravila je svoje, teren je u njezinu vlasništvu, usvojili su urbanistički plan uređenja za to područje i sada čekamo Ministarstvo za daljnje korake," kaže Bijelić.

U Općini Jasenice zadovoljni su interesom za gradnju solarne elektrane.

"Na Bravaru će umjesto nekadašnjeg velikog zagađivača biti ekološki projekti, i mislimo da je prostor nekadašnjih bazena najbolje iskoristiti upravo za solarnu elektranu, a zapadno od tog područja je zona za gradnju vjetroelektrana," kaže načelnik Martin Baričević.

izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Tags:     Solarna elektrana      Obrovac      fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?