Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

EBRD odlučio odobriti kredit za financiranje HE Ombla E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 25 Studeni 2011 14:46

EBRD je na svojoj stranici objavio da pomaže razvoju obnovljivih izvora u Hrvatskoj izdavanjem sindiciranog kredita Hrvatskoj elektropriveredi (HEP) u iznosu od 123,2 milijuna eura za izgradnju hidroelektrane Ombla.

OmblaIzgradnja nove elektrane snage 68 MW pomoći će Hrvatskoj u razvoju energetske sigurnosti, te raznolikosti u energetskoj dobavi. Također bi trebala povećati opskrbu pitkom vodom u Dubrovniku.

Pri donošenju odluke o podržavanju projekta, EBRD je uzela u obzir sva pitanja i izazove koji su se pojavili vezano za očuvanje okoliša tijekom javnih rasprava, ali i od strane nevladinih organizacija.

Kako bi osigurala implementaciju u skladu sa državnim zakonima i direktivama Europske unije, banka će usko surađivati sa Hrvatskom elektroprivredom. Posebice se ističu provedba dodatne studije o bioraznolikosti koja će pratiti ciljeve Nature 2000, te priprema plana za biološku raznolikost. Sredstva kredita biti će isplaćena tek kada sa Hrvatskom elektroprivredom budu ostvarene zadovoljavajuće studije utjecaja na okoliš i plan o biološkoj raznolikosti. Podsjetimo, utjecaj na okoliš oko ove hidroelektrane izazvao je do sada brojne kontroverze u javnosti zbog previše nepoznanica koje se pojavljuju uslijed stvaranja podzemnog jezera.

Strukturiran kroz EBRD-ovu A/B kreditnu shemu, kredit će se u iznosu od 80 milijuna eura isplatiti Hrvatskoj elektroprivredi, a preostalih 43,2 milijuna eura osigurat će komercijalne banke.

Unatoč tehničkim i ekološkim izazovima koje predstavlja, EBRD tvrdi je prepoznala važnu ulogu projekta za daljnji razvoj proizvodnih kapaciteta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, uz istovremenu pozitivnu stranu koju predstavlja građanima Dubrovnika. EBRD je obvezna osigurati implementaciju projekta u skladu sa akcijskim planom pod nazivom Environmental and Social Action Plan, izjavila je Nandita Parshad, direktorica odjela za energiju u EBRD.

Hrvatska elektroprivreda zadovoljna je suradnjom i partnerstvom sa EBRD koja je prepoznala važnost hidroelektrane Ombla, jednog od glavnih projekta i stratešku obvezu održivog razvoja u HEP-u. HEP je siguran kako ovaj projekt ima potencijal za značajan ekonomski doprinos, posebice u vremenu velikih ekonomskih izazova, izjavio je Leo Begović, predsjednik Uprave u HEP-u.

Od početka svojeg djelovanja u Hrvatskoj EBRD je investirala više od 2,5 milijardi eura u 133 projekata, uz više od 4 milijarde eura dodatnih investicija iz drugih izvora financiranja.

S obzirom na tehničke izazove, te ekološku i ekonomsku nesigurnost koje ova hidroelektrana predstavlja, na kraju se postavlja pitanja zašto umjesto izgradnje HE Ombla nije prvo do kraja iskorišten puni potencijal HE Dubrovnik, gdje se uz puno manje i sigurnije ulaganje može proizvesti više električne energije, te u puno kraćem roku osigurati više energije Dubrovniku i mogućnost većeg prihvata drugih obnovljivih izvora energija u toj regiji.

Tags:     Ombla      Dubrovnik      HEP      EBRD      Hrvatska      hidroenergija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?