Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Pitanje proizvodnje energije je test inteligencije stupnja razvoja društva E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Utorak, 16 Listopad 2012 10:21

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Treći predgovor koji prenosimo pročitajte u nastavku.

Poštovani čitatelji,

U povodu godine Zelene ekonomije i dvadeset godina od UN Konferencije o održivom razvoju  u Rio de Janeiru pod nazivom „Rio+20“ znakovit je događaj puštanje u pogon, do tada najvećeg, fotonaponskog sustava snage 400 kW, 14. lipnja 2012. godine uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ive Josipovića.

Obzirom da će na pitanjima zaštite okoliša, klimatskih promjena i globalnog zatopljenja tijekom ovog stoljeće padati, ne samo ministri, već i Vlade pojedinih država, jer su pitanja proizvodnje energije i sklada s okolišem civilizacijsko pitanje 21. stoljeća, ali i test inteligencije stupnja razvoja našeg društva nazočnost institucije Predsjednika države u tvrtki Petrokov i puštanje u pogon fotonaponskog sustava zasigurno će ohrabriti poduzetnike i investotore te poručiti hrvatskoj, a i svjetskoj javnosti da će Hrvatska u budućnosti imati sigurno veći udio dobivanja energije iz obnovljivih izvora, dakako i iz energije Sunčeva zračenja.

Razvitak korištenja obnovljivih izvora energije, središnji je cilj energetske politike Europske unije i vrlo važna zadaća za Republiku Hrvatsku. Povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije povećava gospodarski rast i ukupnu održivost te doprinosi sigurnosti opskrbe energijom u vremenima sve veće rastuće ovisnosti o uvozu energije i nestabilnosti cijena energije i energenata.

Prema novom Pravilniku o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije („Narodne novine”, br. 88/12), Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije („Narodne novine”, br. 63/12), Pravilniku o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije („Narodne novine”, br. 88/12) i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima („Narodne novine”, br. 81/12) procedura dobivanja Ugovora o otkupu električne energije za integrirane sunčane elektrane, osobito one do 30 kW je doista olakšana i pojednostavljena. Očekuju se prvi koraci od HEP- Operatora distribucijskog sustava da to i ostvari.

I ove godine se želimo zahvaliti Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivom razvoju koji već tradicionalno organiziraju Zagrebački energetski tjedan, koji je ove godine održan od 14. – 19. svibnja pod sloganom „Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo“.

Lijep i sunčan pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Doc. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 
Komentari (1)
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
1Utorak, 16 Ožujak 2021 11:36
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?