Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Počela je masovnija ugradnja fotonaponskih sustava u Hrvatskoj E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Petak, 30 Prosinac 2011 21:21

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Prvi od predgovora koje prenosimo pročitajte u nastavku.

Poštovani čitatelji,

Unatoč tomu što investitori, osobito oni koji žele na svojim obiteljskim kućama instalirati manji fotonaponski sustav na primjer snage do 15 kW, moraju prikupiti brojne potvrde, izjave, analize, planove, dozvole, elaborate, mišljenja itd. počela je masovnija ugradnja fotonaponskih sustava. Stoga s pravom možemo reći da je počela SOLARIZACIJA REPUBLIKE HRVATSKE.

Prema izvješću Europskog udruženja industrije fotonapona EPIA (engl. European Photovoltaic Industry Association) instaliranje fotonaponskih sustava u svijetu u posljednjih 10 godina imalo je rast od 40%. Do konca 2010. godine u svijetu je instalirano blizu 40 GW fotonaponskih sustava (2000. godine instalirano je 1,5 GW). Od svjetskih regija lider u ugradnji fotonaponskih sustava je Europa u kojoj je instalirano 30 GW (2009. godine instalirano je 16 GW) i koja obuhvaća oko 75% ukupno instaliranih sustava, zatim slijedi Japan sa 3,6 GW, SAD sa 2,5 GW a ostalo otpada na ostatak svijeta.

U svijetu je 2010. godine instalirano 16,6 GW fotonaponskih sustava, dok je godinu dana ranije toliko instalirano samo u Europi. Udio Europe, na tržištu fotonaponskih sustava u 2010. godini, iznosio je 13,2 GW, što je blizu 80%, zatim slijedi Japan s 6%, SAD s 5,5%, te Kina s 3,2%, dok se na ostatak svijeta odnosi preostalih 5,3%.

U Europskoj uniji dominira Njemačka koja je 2010. godine instalirala novih 7408 MW, što je 45% fotonaponskih sustava instaliranih u svijetu, odnosno 56% instaliranih fotonaponskih sustava u Europi te godine. Njemačka s ukupnih 17193 MW fotonaponskih sustava uvjerljivo je na prvom mjestu ne samo u Europi nego i u svijetu. Iza Njemačke u 2010. godini po instaliranim fotonaponskim sustavima dolazi Italija s 2321 MW, Češka Republika s 1490 MW, Francuska s 719 MW, Belgija s 424 MW, Španjolska s 369 MW itd. Na žalost Republika Hrvatska, iako ima bolje uvjete od Njemačke, Češke, Belgije, Francuske, još nije instalirala niti 1 MW fotonaponskih sustava.

Posebno želimo istaknuti, uz pomoć sredstava Europske komisije hvale vrijedan projekt, SB Solarni demonstracijski centar. Projektom će se osigurati unapređivanje tehničkih, materijalnih i profesionalnih uvjeta u Tehničkoj školi Slavonski Brod, kao i Tehničkoj školi Daruvar, kroz razvoj i implementaciju novih kurikuluma (Upravljanje solarnim sustavima i LED rasvjetom) te kroz razvoj Solarnog demonstracijskog centra snage 10 kW.

Ovom prigodom se želimo zahvaliti Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivom razvoju koji već tradicionalno organiziraju Zagrebački energetski tjedan, koji je ove godine održan od 04. – 09. travnja pod sloganom „Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo“.

Lijep i sunčan pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Doc. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:     HSUSE      Majdandžić      Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju      fotonapon      solarizacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?