Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Kolumne

Novi Tarifni sustav za korištenje sunčane energije je štetan, pogrešan i nestručan. E-mail
Autor Luka Predragović   
Petak, 15 Lipanj 2012 14:25

Vlada je zamijenila loš Tarifni sustav, koji je bio bolji u pogledu zainteresiranosti investitora, ali loš u pogledu ciljeva, i napravila novi koji je štetan, pogrešan i nestručan.

Štetan je za:

 • Razvoj investicija koje željno očekujemo, odbijeni su investitori, domaći i inozemni, kojima je učinjena šteta, jer su investirali u pripremu investicija (idejni projekti, elaborati po zahtjevu HEP-a, razna mjerenja i suglasnosti, uloženo vrijeme i novac u kompliciranom i dugotrajnom pribavljanju dozvola). Isplativost investicije postala je upitna, jer investicijski troškovi su viši zbog skupih i zahtjevnih HEP-ovih rješenja priključka (10-35% više nego u Njemačkoj). Otplativost sunčane elektrane do 1 MW  narasla je na 19 godina prema realnim troškovima.
 • Razvoj domaćih firmi, koje su investirale u razvoj da bi se uklopili u trend koji se u Europi pokazao efikasnim (školovanje stručnjaka, certifikacija, nabava alata i opreme za uspješno obavljanje novih poslova – osposobljavanje za projektiranje, montažu, ispitivanje, održavanje).
 • Nezaposlene i stručne ljudi koji su izgubili šansu za zaposlenje.
 • Državnu blagajnu, jer je izgubila 25% PDV-a
 • Hrvatsku, jer umjesto stvaranja  energetske neovisnosti ulazi planski u velike energetske investicije, koje nisu iz obnovljivih izvora, ulazi u zonu ovisnosti (ugljen, uran i plaćanja ekoloških šteta) i dužničkog ropstva, time otvaramo put da izgubimo kompletan energetski sektor.
 • Umjesto dodatnog zaduživanja već ionako financijski slabog HEP-a mogla se energetska situacija popraviti relativno brzo privatnim kapitalom, ali za to treba poznavati trendove i nove mogućnosti. HEP bi trebao  investirati samo u mrežu, da može prihvatiti distribuirane izvore. ŠTETA.

 

Pogrešan

 • Nije se ništa preuzelo iz Direktive 2009/28 /EC kao Europske stečevine.
  Direktiva se zove „Promicanje uporabe energije iz obnovljivih izvora i ukidanju direktiva 2001/77/EC i 2003/30/EC„. Ukinute su Direktive na koje se pozivaju naši energetski zakoni i pravilnici. Obveza je preuzeta u pregovorima, ali je ne možete razumjeti ako ne znate engleski. Nova Direktiva daje novi trend i smjer. Javno se govori o tri puta 20, ali ona daje i upute kako do toga doći. Primjer je; Čl. 6. Tarifnog sustava - definiranje  ovlaštenog instalatera -navodi kriterij prema HRN EN 45011. Pogrešno, to je norma za certificiranje akreditacija za ocjenu proizvoda. Umjesto  čl. 14. i dodatka IV, spomenute Direktive, predviđena je certifikacija i osposobljavanje instalatera u EU.
 • Izdavanje potvrda o obnovljivom izvoru s kojom se može trgovati a služi državama za dokazivanje stanja obnovljivih izvora, kao i otvaranju mogućnosti izgradnje OIE bez poticaja, ali s mogućnošću prodaje „zelene potvrde“ i energije – niti riječi. Vrlo lako su odbačeni privatni investitori kao „kvazi investitori“.
 • Moglo bi se dalje dokazati da je Novi Tarifni sustav kontraproduktivan za obnovljive izvore što znači da Ministarstvo gospodarstva i „stručna podrška“ nisu kompetentni za obnovljive izvore. Vidljivo je da je on previše orijetiran na postojeće energetske monopole i tjera vodu na njihov mlin, a nasuprot  tome energetski subjekt „proizvođač energije iz OI“ nije ravnopravan na tržištu i u pristupu mreži operatera.

 

Zakon o obnovljivim izvorima energije trebao bi biti pokrenut iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ministrica Holy pokazala je da bolje razumije tu problematiku (tekst je nastao prije ostavke Mirele Holy na ovu dužnost, op. urednika).

Sve udruge, investitori, proizvođači, ustanove i svi svjesni građani kojima je interes OIE, trebali bi se udružiti u jaku UDRUGU, koja bi imala snagu utjecaja na politiku i donošenje odgovarajućih zakona i pravilnika kao što je takova udruga u Njemačkoj to dokazala. Poticaji nisu ukinuti, ali su i dalje regulirani po EEG-u.

Tags:     tarifni sustav      obnovljivi izvori energije      Sunce      solar      fotonaponske elektrane      fotonapon
Vezane vijesti
 
Komentari (3)
NOVI TARIFNI SUSTAV
3Srijeda, 27 Lipanj 2012 19:37
Franjo Hoić
Sve poteze koje vuče vlada u energetici pogrešni su i neidu u prilog investitorima u zelenu energiju u Hrvatskoj. I sam sam investitor u bioplinska postrojenja i imao sam namjeru dovesti još partnera da investiraju u sunčane elektrane, več dali u izradu i EOTRP elaborate a sada totalno sranje od novog tarifnog sustava.
Podržavam osnivanje udruge koja bi se suprostavila HEP-ovoj financijskoj agresiji na investitore za priključenje na mrežu i ministarstvu odnosno Vladi dali jasnu naznaku u kojem smjeru mora krenuti energetski poduzetnički impuls u Hrvatskoj, jer investitora ima u OIE.
odgovor
2Utorak, 19 Lipanj 2012 10:24
E J
Ideja je svakako hvale vrijedna, a ako bude zainteresiranih - svakako možete računati i na punu podršku ovog portala.
Poziv na osnivanje udruge OIE
1Utorak, 19 Lipanj 2012 10:05
Zlatko Getliher
Pozivam sve zainteresirane pravne i fizičke osobe koje su zainteresirane za osnivanje udruge na nivou Hrvatske da se jave na mail, da vidimo dali je moguće osnovati jaku udrugu kojoj bi bio cilj prosperitet hrvatske, te nastup pred vladom RH za smanjenje troškova, administracije i pojednostavljenje priključenja na mrežu.
Zlatko Getliher ing.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?