Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

HR lisnica za HR razvoj E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 15:45

Udruga za razvoj Hrvatske potiče razvoj novi energetskih rješenja i razvoj gospodarstva, te u ovom članku izlažu svoje viđenje ulaganja u razvoj sebe samih, sasvim ispravno si postavljajući pitanje imamo li mi svoja sredstva za razvoj? Te zašto ih ne koristimo?

Financije? Na sve strane Hrvatska traži financije za svoj razvoj, orijentirajući se prvenstveno na inozemna sredstva, posebno na EU Fondove. Što nije loše. Ali nije jedino rješenje!

Ulaganje kapitala vrši se radi njegova oplođivanja, stoga se moramo upitati koji je interes stranih investitora, najčešće banaka i Fondova, koji svoj novac ulažu u Hrvatsku?

Dosadašnja iskustva pokazuju da je taj interes brzi povrat uloga i što veći profit, te da od takvih ulaganja ne možemo očekivati razvoj naše industrije i tehnologije.

Na Savjetovanju u Vodicama  22.- 23.studenog 2012. pod naslovom NOVA ENERGETIKA, raspravljat ćemo o ulaganjima u energetiku koja najviše doprinose razvoju gospodarstva i zapošljavanju, svjesni da se razvoj Hrvatske može osigurati vlastitim sredstvima!

Stara hrvatska uzrečica 'Hrvatska lisnica u hrvatskom džepu', parola iz doba naših predaka koji su se borili za samostalnost i suverenitet, daje nam smjernicu kako da nađemo vlastiti novac i uložimo ga u vlastitom interesu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Fond HROTE-a raspolažu novcem hrvatskih građana i tvrtki koji uplaćuju naknade za obnovljive izvore i čistu prirodu. To je 'Naša Lisnica' za energetski razvoj, naš kapital koji treba usmjeriti u razvoj industrije i tehnologije (znanja) koji može osigurati radna mjesta ne samo u energetici, već i vezanim gospodarskim djelatnostima. Ne smijemo ta sredstva potrošiti u investicije čije oportunitetne gubitke može predvidjeti svaki iskusan privrednik.

A tu su i štedni ulozi naših građana! Zašto se taj kapital ne koristi za ulaganja u Hrvatskoj?

Zato dođite u Vodice i dajte svoj doprinos odgovoru na pitanje u fokusu:

'Imamo li sredstava za razvoj domaće industrije za proizvodnju energije iz vlastite sirovine – obnovljivih izvora energije?'

 

dr.sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el.

Tags:     razvoj      energetika      EU fondovi      obnovljivi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?