Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Alternativa alternativnoj energiji E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 14 Srpanj 2012 19:02

Za obnovljive izvore energije često se upotrebljava naziv alternativna energija, no postoji i alternativa alternativnoj energiji. U nastavku slijedi deset najneobičnijih i nekonvencionalnih načina moguće proizvodnje električne energije.

Zelena teretana. Tzv. zelena teretana nalazi se u Oregonu, a svojim korisnicima pruža jedinstven osjećaj postignuća. Prilikom vježbanja uloženom energijom pomažu napajanju zgrade. U 2010. godini ostvarena je ušteda od 37.000 kWh.

Zelena teretana

Zeleni pločnici. Tvrtka PaveGen osmislila je kako pretvoriti energiju koju stvaraju otisci stopala u električnu energiju. Svaki puta kada netko prelazi preko ploče Pavegen kinetička energija pretvara se u električnu koja se može skladištiti i koristiti u razne svrhe. Ploče će se koristiti za napajanje najvećeg tržišnog centra u Europi, a datum otvaranja očekuje se s ovogodišnjom olimpijadom u Londonu.

PaveGen

Vožnja. Uobičajena vožnja, naravno, neće proizvoditi električnu energiju, no vožnjom po novoj površini, koja se sastoji od asfalta u kojeg su umiješani piezoelektrični kristali, proizvoditi će se električna energija. Najviše energije proizvoditi će gust promet i vozila s većom težinom.

Nova površina ceste

Ruksak. Do sada smo pisali o ruksacima koji sadrže fotonaponske module pomoću kojih proizvode električnu energiju, no znanstvenici su pronašli novi način iskorištavanja mogućnosti ruksaka. Novi ruksaci kinetičku energiju hoda pretvaraju u električnu energiju. Svaki korak, odnosno svaki pokret pomoću kojeg se ruksak pomiče omogućava proizvodnju energije koja se može upotrebljavati za punjenje mobitela ili drugih sličnih uređaja. Proizvedena energija može se upotrebljavati direktno, ali je moguće i skladištiti je za kasniju upotrebu.

Princip rada ruksaka

Izmet. Iako se upotreba plinova iz kravljeg izmeta često spominjala kao mogućnost za iskorištavanje u svrhu pridobivanja energija, kompanija Central Vermont Public Services prva je koja je ovu tehnologiju doista isprobala. Prema dostupnim podacima, tvrtka trenutno iz kravljeg izmeta proizvodi oko 250 do 300 kWh električne energije dnevno.

CVPS

Nogometna lopta. Grupa studenata sa sveučilišta Harvard dizajnirala je loptu naziva sOccket, koja u sebi ima žiroskop i prikuplja kinetičku energiju svakog udarca. Planira se daljnji razvoj, no uz trenutnu tehnologiju žiroskopa proizvodi se maksimalno 24 V.

sOccket

Hod. Grupa fizičara osmislila je uređaj koji se nosi oko noge, a pretvara snagu mišića noge u električnu energiju. Uređaj može proizvesti oko 5 W bez posebnog ljudskog napora, a hodom od jedne minute proizvede se dovoljno energije za deset minuta razgovora na mobitel.

Proizvodnja energije hodom

iYo Yo-Yo. Švedski dizajner Peter Thuvander prenamijenio je igračku Yo-Yo kako bi služila za napajanje iPhone-a. iYo sadrži malu Li-ion bateriju koja puni mobitel.

iYo Yo-Yo

Ples. Za plesne podije osmišljena je nova podloga koja ispod svoje površine sadrži opruge i kristalne blokove pomoću kojih se, kada po njoj plesači plešu, proizvodi električna energija. Podloga se već počela upotrebljavat u nekim noćnim klubovima.

Nova podloga za ples

Voće. Pomoću citrusa također je moguće proizvesti određenu količinu električne energije koja bi mogla služiti za rad manje žarulje. U neki od citrusa umetnu se bakrena žica ili čavao i živa, ili čavao, od cinka, te se na njih žicom spoji manja žarulja.

 

Izvor: http://www.ecsgrid.com/

Tags:     kinetička energija      pretvorba energija      iPhone      ruksak      uređaji      gadget
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?