Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE u regiji

Fotonaponski sustav Špansko - Tracking E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 04 Siječanj 2012 21:19

U novije vrijeme tehnički su se usavršili visoko učinkoviti fotonaponski sustavi koji prate kretanje Sunca (engl. Tracking System). U naselju Špansko u Zagrebu, postavljen je fotonaponski sustav koji prati kretanje Sunca (Tracking) snage 7,28 kWp za dobivanje električne energije. Fotonaponski sustav se sastoji od 28 modula postavljenih na podkonstrukciju i spojenih serijski u dva niza (stringa). Nazivna snaga jednog modula, proizvođača SOLVIS Varaždin, iznosi 260 Wp. Ukupno je instaliran jedan trofazni izmjenjivač istosmjerene u izmjeničnu struju nazivne snage 8 kW. Ugrađen je izmjenjivač Sunny Tripower, Tip 8000TL, proizvođača SMA iz Njemačke.

Rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije ovaj projekt dobio je 20. prosinca, a ugovor o otkupu električne energije je aktiviran 24. prosinca, te je od tada elektrana u punom pogonu.

Obzirom da je ovaj projekt fotonaponskog sustava koji prati kretanje Sunca (Tracking) instaliran u blizini već izgrađenog projekta „Solarni krov Špansko – Zagreb“ očekuje se usporedba specifične godišnje proizvedene električne energije iz ova dva fotonaponska sustava.

Fotonaponski sustav „Solarni krov Špansko – Zagreb“  daje oko 1000 kWh/kWp dok će novo razvijeni fotonaponski sustav koji prati kretanje Sunca (Tracking) dati oko 1400 kWh/kWp, dakle 40 % više električne energije, što će se sustavno provjeravati mjerenjima.

U kućnom priključnom mjernom ormariću ugrađeno je, uz postojeće mjerno mjesto tarifnog kupca električne energije na niskom naponu koje mjeri potrošnju električne energije u građevini, mjerno mjesto za mjerenje proizvedene električne energije iz fotonaponskog sustava. Na ovoj građevini skoro sva proizvedena električna energija ostaje u građevini. Ukoliko bude viška električne energije, uglavnom u ljetnim mjesecima, bit će potrošena u susjednim građevinama. Za vrijeme dok solarni fotonaponski moduli ne proizvode dovoljno električne energije napajanje trošila u građevini nadopunjuje se preuzimanjem energije iz mreže. Obzirom da instalirani fotonaponski sustavi proizvode najviše električne energije sredinom dana oni rasterećuju i elektrodistribucijsku mrežu.

Povlašteni proizvođač dužan je omogućiti Operatoru distribucijskog sustava u svako vrijeme pristup priključku proizvodnog postrojenja i obračunskom mjernom mjestu radi uvida u stanje opreme, vođenja pogona i očitanja stanja brojila. Kada dođe do odvajanja proizvodnog postrojenja sunčane elektrane iz paralelnog rada s mrežom, a potom se otklone uzroci narušavanja uvjeta za paralelan rad, moguć je povratak u paralelan rad djelovanjem automatike ili ručnim uključenjem.

Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_01.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_02.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_03.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_04.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_05.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_06.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_07.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_08.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_09.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_10.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_11.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_12.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_13.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_14.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_15.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_16.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_17.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_18.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_19.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_20.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_21.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_22.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_23.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_24.JPG Fotonaponski_sustav_Spansko_Tracking_25.JPG

Tags:     fotonaponski sustav      Špansko      tracking      treking      solarna elektrana
Vezane vijesti
 
Komentari (3)
Upit o cijeni trekera
3Subota, 27 Listopad 2012 17:19
Marijan Krstulić
Sve ovo izgleda super i zainteresiran sam za cijenu postavljenog sustava.Interesiraju me i mogućnosti postave trekera na krov,te zakonske obaveze u vezi s postavom trekera u dvorište?
Odgovor:
2Nedjelja, 08 Siječanj 2012 14:26
E J
Postoje nekoliko tvrtki u Hrvatskoj koje se bave tacking sustavima, u ovom slučaju je to bio Solvis (kako je i navedeno u članku). Za cijenu je najbolje obratiti se proizvođaču, a pogodan je i za područje Dalmacije.
upit
1Nedjelja, 08 Siječanj 2012 13:55
Vladimir boltar
Tko proizvodi i montira Fotonaponski sustav - Tracking sistem kakav je izgrađen u Španskom i koja je cijena? Može li izdržati nalete bure od 150km/h i jeli pogodan za područje dalmacije?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?