Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE za početnike

Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #3 E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 12 Listopad 2010 13:01

Zaključili ste da želite biti energetski neovisni? Imate viška novaca, pa ih želite pametno investirati? Ili samo želite živjeti „zelenim“ stilom života? Sve su to legitimni razlozi da poželite izgraditi elektranu na obnovljive izvore energije. Pripremite se, početni entuzijazam će vam brzo splasnuti kad se susretnete s procedurom koju trebate proći da biste tako nešto i realizirali. Iz tog razloga, obnovljivi.com objavljuje seriju tekstova da vas upozna s najvažnijim koracima koje trebate proći da biste ostvarili svoj naum.

Treći korak – Prijava projekta u Registar

Nakon što ste detaljno proučili sve propise, vjerojatno vam je i samima jasno da je prvi korak prema službenim institucijama prijava projekta u Registar obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Registar je u nadležnosti  Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a dostupan je i online na  http://www.mingorp.hr/UserDocsImages/Tablica_OIEK.xls.

Dokumenti potrebni za prijavu u Registar navedeni su dolje uz kratak komentar i uputu gdje se ishode pojedini dokumenti. Za prijavu su vam dakle potrebni sljedeći dokumenti:

 • zahtjev za izdavanje prethodnog energetskog odobrenja
 • izvadak iz katastarskog plana za katastarsku česticu na koju se postavlja ili gradi uređaj za ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije i/ili planira izgradnja postrojenja.
  • Izvadak iz katastra i posjedovni list možete dobiti u lokalnom katastarskom uredu, a vlasnički list (ZK uložak) na lokalnom općinskom sudu. Oboje se naplaćuje. Neslužbene izvatke možete pronaći i na internetu na www.katastar.hr.
 • izvadak iz sudskog registra, odnosno za fizičku osobu izvadak iz obrtnog registra u Republici Hrvatskoj ili potvrdu o prebivalištu u Republici Hrvatskoj.
  • Izvadak iz sudskog registra za svoje poduzeće možete izvaditi kod svakog javnog bilježnika. Izvadak se naplaćuje.
 • potvrda porezne uprave o plaćanju svih dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i druga javna davanja.
 • ovjerovljena izjava o nekažnjavanju pravne osobe i fizičke osobe u svezi sa sudjelovanjem u kriminalnoj organizaciji, korupciji, prijevari ili pranju novca, koju daje fizička osoba za sebe i/ili kao odgovorna osoba podnositelja zahtjeva.
  • Nakon što sročite kratak tekst koji govori da niste kažnjavani, potpišete ga i odnesete na ovjeru javnom bilježniku.
 • preliminarna analiza opravdanosti izgradnje postrojenja i priključka na elektroenergetsku mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja.
  • Ovaj dio obično je najzahtjevniji i predaje se u obliku studije koju izrađuje neka renomirana institucija. Ipak, za male projekte možete i sami napraviti navedenu analizu za što su vam potrebni podaci koje ste marljivo skupili unutar Koraka 1. Podatke o priključku možete saznati od HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o. koji ima i predložak zahtjeva za izdavanje navedenih podataka baš za potrebe prijave projekta. Adrese lokalnih distribucija možete pronaći ovdje: http://www.hep.hr/ods/dp/default.aspx. Nakon što ste dobili i te podatke, sistematizirajte sve podatke koje imate u jedinstveni dokument iz kojeg je jasno vidljivo što želite izgraditi, gdje i kako, uz okvirnu ekonomsku računicu. Pritom ne zaboravite u ekonomskoj računici da za svoj objekt dobivate poticajnu tarifu (http://www.hrote.hr/hrote/obnovljivi/poticaj.aspx).

 

Dodatne uvjete za male hidroelektrane, geotermalne elektrane i vjetroelektrane navodimo na idućoj stranici.


Za male hidroelektrane i geotermalne elektrane potrebno je dodatno priložiti i:

 • grafički prilog koji sadrži skicu postavljanja ili gradnje uređaja na lokaciji za ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije s podacima (uključujući grafički prilog na topografskoj karti u mjerilu 1:25.000) o prostoru ispitivanja.
  • Grafički prilog najjednostavnije je napraviti u AutoCAD ili sličnom softveru, uz korištenje topografskih karata Republike Hrvatske, koje su standardno u mjerilu 1:25.000. Topografske karte nabavljaju se u Državnom geodetskom uredu http://www.dgu.hr/default.asp?ID=916. Karte se naplaćuju.

 

Za vjetroelektrane potrebno je također priložiti i nekoliko dodatnih dokumenata:

 • grafički prilog u mjerilu 1:25.000 u kojem je nositelj projekta definirao uži i širi prostor vjetroelektrane prema odredbama ovoga Pravilnika. Prostorni podaci koje prilaže podnositelj zahtjeva moraju biti ucrtani na topografsku kartu mjerila 1:25.000. Prostor od interesa za obavljanje ispitivanja mora biti definiran geodetskim točkama (Gauss-Krügerova projekcija). Pozicija točke određena je nazivom točke, x koordinatom (u smjeru sjevera) i y koordinatom (u smjeru istoka) te neobavezno koordinatom z (nadmorskom visinom).
  • Slično kao i za male hidroelektrane i geotermalne elektrane, ovo je najjednostavnije napraviti u AutoCAD-u ili sličnom softveru, uz obavezne podloge topografskih karata.
 • suglasnost za obavljanje ispitivanja središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove zračnog prometa, ako se lokacija na kojoj će se postaviti ili graditi uređaj za ispitivanje potencijala vjetra nalazi u blizini aerodroma.
  • Suglasnost izdaje Agencija za civilno zrakoplovstvo (http://www.ccaa.hr/). Suglasnost se ne naplaćuje.
 • rješenje nadležnog tijela o tipskom projektu prema odredbama Zakona o gradnji za mjerni stup, izdano toj pravnoj osobi ili ugovor s pravnom osobom kojoj je izdano rješenje o tipskom projektu o korištenju tog tipskog projekta, ako se uređaj za mjerenje potencijala vjetra gradi.
  • Rješenje o tipskom projektu izdaje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a procedura izdavanja za novi projekt stupa relativno je dugotrajna i zahtijeva detaljan glavni projekt stupa sa svim pripadajućim izračunima. Jednostavnije rješenje je sklopiti ugovor s nekom od institucija ili poduzeća koji imaju Rješenje o tipskom projektu, koji je tada također potrebno priložiti dokumentaciji.

 

Nakon što ste predali uredan zahtjev Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i ako je zahtjev u redu, dobit ćete Prethodno energetsko odobrenje za vaš projekt, što ujedno znači da ste na određeno vrijeme „rezervirali“ prostor za vaš projekt i da nitko drugi ne može prijaviti svoj projekt na toj lokaciji. Rokovi važenja Prethodnog energetskog odobrenja detaljno su opisani u članku 16. Pravilnika o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298484.html).

Index članka
Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #3
Dodatni uvjeti za mHE, GEO i VE
Sve stranice
 
Komentari (4)
Prijavite se za svoj brzi i praktični zajam uz kamatnu stopu od 3%.
4Subota, 01 Svibanj 2021 12:10
Proton Loans
Prijavite se za svoj brzi i praktični zajam uz kamatnu stopu od 3%. nudimo 24-satnu internetsku uslugu sa 4-satnom dostavom kredita. kontaktirajte nas danas za kredit putem: email: protonloan2020@hotmail.com ili Whatsapp: +1 (204) 410-2623
OBAVIJEST: BOŽIĆNA KREDITNA PONUDA PRIJAVI SE ODMAH
3Utorak, 10 Rujan 2019 00:25
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

??????????????????????????????????????????????????????????
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Trebam zajam da dobijem svoje potrebe
2Srijeda, 30 Siječanj 2019 13:45
SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
OIE
1Utorak, 30 Listopad 2012 08:35
ĐULIJANA GAMBAR
Poštovani,
Molim Vas da li je potrebna sva naprijed navedena dokumentacija za malu elektranu, mislim ako ja želim za svoju obiteljsku kuću to napravit.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?