Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Slučaj Solar-Hrvatska ili kvaka 22 plana 21 E-mail
Autor Uredništvo   
Subota, 21 Travanj 2012 21:30

Jučer je (petak, 20.04.2012.) u Jutarnjem listu izašao članak o solarnim elektranama koji je izazvao burne reakcije stručnjaka zbog iznošenja zapanjujućeg spleta neistina i krivih informacija o fotonaponskim sustavima. Krajem istog dana dodatne je reakcije izazvao sastanak Ministra gospodarstva s članovima HUP-a i izjave s istoga. Taman kada su se uredništvo i autori članaka ovoga portala hvatali za glavu smišljajući što uopće napisati kao reakciju na takve izjave i pitali se ima li to sve skupa uopće smisla, od skupine stručnjaka koji se bave razvojem fotonaponskih sustava nam je stigla reakcija koja u svojoj ozbiljnosti i šaljivosti iskazuje punu frustraciju linčom koji se provodi nad solarnim elektranama. Bez daljnjeg pametovanja - kompletnu izjavu prenesimo u cijelosti u nastavku:

--

Danas sam saznao da pripadam Masonskoj loži "Opasni solarni lobisti", zahvaljujući najvećem stručnjaku za solar u Hrvata Ratku Boškoviću. Taj status je stekao špiglirajući curice iza drveta, još dok je išao u osnovnu školu. Zlorabeći svoj položaj novinara - komentatora, napisao je tekst o štetnosti korištenja solarne energije u Lijepoj našoj. Sve što je u tom bedastom, naručenom, a vjerojatno i plaćenom tekstu napisano je neistina, pardon dvije stvari su točne - ime i prezime autora i današnji datum. Svatko tko se i malo razumije u OIE sa podsmjehom je TO pročitao. Toliko neznanja i neargumentiranih opaski već davno nismo imali prilike pročitati na jednom mjestu. Svaki komentar bio bi uvreda zdrave pameti, pa je zato najbolje reći "bez komentara", oprosti mu Bože jer ne zna što čini (piše).

No ubrzo nam se osmijeh pretvorio u vrisak kad je na sastanku s članovima HUP-a to isto ponovio i PPVRH, uz opasku da su to kvaziinvesticije, koje pljačkaju građane RH. Normalno silni GW koji su instalirani u zemljama EU za razliku do naših sitnih kW, samo potvrđuju tu tezu o korumpiranoj Europi. Naš kolega koji je prvi sagradio solarnu elektranu u Hrvatskoj odmah se javio Bajiću i zamolio ga da protiv njega odmah pokrene istragu.

E kad PPVRH tvrdi da smo kvazi investitori i pljačkaši, to ima drugu dimenziju pa disciplinirani član Masonske lože mora braniti naše interese, pa evo.

Nakon godina čekanja OOUR (osnovna organizacija udruženog rada) OIE iz Uprave za energetiku MINGO, oni isti koji sjede (kao Mujo iz vica sam sjede) potpomognuti novom stručnom ekipom, čiji jedan vrlo važan član, za koga  pouzdano znamo da nije imao ni tehnički u školi, odlučili su svekolikoj hrvatskoj javnosti prezentirati prijedlog novog Tarifnog sustava za OIE.

Prijedlog je ništa drugo nego samo hibrid prijedloga stare vlade i novih, posložen na način da generalno stopira razvoj OIE u RH u cjelini. To pokazuje nažalost prvenstveno nekompetentnost ekipe koja je to radila bez konzultacija sa strukom, a riječ je o istim činovnicima koji su usporavali projekte i za vrijeme bivše Vlade. Naravno nisu pitali nijednog stručnjaka niti poduzetnika ni proizvođača opreme ništa jer to su sve oni zajedno sa životopisima duljine telefonskog imenika. To su ti savjesni birokrati koji odbijaju studije priključaka sveučilišnih profesora sa stvarnim iskustvom u energetici i razmišljaju o Prethodnim energetskim odobrenjima godinama jer stranice nisu numerirane, u rubrici nađu „years“ umjesto „godina“ ili znaju bolje koliko košta razvoj jer su i sami konzultanti. To su stručnjaci koji su klimali kad se HROTE-u nalagalo da potpiše ugovore ukupne snage 3 MW preko limita poticaja, a istovremeno slijegali na pitanja zašto pet godina država potiče samo 1 MW solarne energije i zašto u isto vrijeme nismo povećali izdvajanje za OIE iz svakog potrošenog kilowata, što je naravno u skladu s neredom u ovoj državi…

Predložene poticajne cijene, metodologija njihovog izračuna, inputi vezani za tzv. opravdane troškove investicije su pogrešni. Niti jedan, ali niti jedan izračun nije točan, vjerojatno jer je sve temeljeno na osnovnoj formuli 1+1= 13. Ako se usvoji novi tarifni sustav (TS), u kome se poticaji za solarne elektrane smanjuju od 33 do 54 posto, tijekom trajanja statusa povlaštenog proizvođača nemoguće je otplatiti ukupnu investiciju, ukoliko je ista sagrađena sjeverno od Velebita i Dinare... i ako se dio sredstava koristi iz kredita, bez obzira na koliko godina i s bilo kakvom kamatom.

Preferira se gradnja malih solarnih elektrana na krovovima jer one su male pa se građani samo malo pljačkaju. To je ta pljačka stoljeća koju PPVRH ostavlja drugima da je istražuju, naime građani drsko plaćaju novac koji sami izdvajaju po svakom potrošenom MW umjesto da to ostave građevinarima koji će graditi velike hidroelektrane na Savi i Ombli.

Istine radi, instalacije na krovovima će u ukupnoj bilanci proizvodnje električne energije biti zanemarive iako na papiru mogu imati puno MW. To je uostalom lako uočiti u zemljama EU koje su tek nakon postizanja ciljeva (postotnog udjela proizvodnje električne energije iz PV-a  u ukupnoj bilanci proizvodnje OIE) smanjile poticaje za izgradnju velikih solarnih elektrana.

Ponovno su nas  uspjeli zgroziti, kao i svih proteklih godina, kad nam se grčilo u želudcu kad je trebalo otići u MINGORP, na treći kat lijevo od lifta. Višesatno ispitivanje i gablec u USKOKU su milina u odnosu na to .

Znanje i rukopis neodoljivo podsjeća na gospodina iz uvoda. Da, da  istog onog koji je špiglirao curice... Nadam se da će ga NATO angažirati kao konzultanta za nova oružja, jer kad je u četvrtom razredu osnovne škole završio sa špigliranjem nabavio je šprihericu i gađao  starije cure da bi im potrgao najlon čarape, što mu svakako daje referencu kad su nova oružja u pitanju.

Nakon što smo se oporavili od prvog šoka putem medija smo informirani da nemamo pojma jer je korišten austrijski model pa je naš (prepisani) sigurno dobar i isplativ.

"Zašto je MINGO uzeo Austriju kao referentnu zemlju za određivanje visine poticajne cijene za OIE u prijedlogu novog Tarifnog sustava", zapitali smo se MI solarni Masoni?

Austrija se ni po čemu ne može u energetskom smislu usporediti sa Hrvatskom, a naročito kad je u pitanju solarna energija. Geografski položaj, slaba insolacija i loša konfiguracija terena Austrije objektivno onemogućuju dovoljnu proizvodnost solarnih elektrana. Upravo iz tog razloga oni su se u početku okrenuli iskorištavanju svoji komparativnih prednosti, biomase, hidroenergije i bioplina (pospremaju izmet stoke, zamislite drznike).

Pametni ljudi, jer produktivnost, a samim time i isplativost solarnih elektrana u Austriji jednaka je kao da na potoku izgradite hidrocentralu snage 10 MW. Naravno u zemlji poput naše gdje se forsiraju hidrocentrale unatoč upozorenjima o neisplativosti takva logika ne prolazi.

Ipak, pritisnuti preuzetim obvezama morali su "uključiti" u priču i solarnu energiju. Kao odgovoran i discipliniran narod odlučili su ispoštivati potpisano, i usvojili dokumente koji su omogućili i gradnju solarnih elektrana.

Sukladno svojim potencijalima (razvijena distributivna mreža, koja je mogla apsorbirati sve negativne učinke malih solarnih elektrana na mrežu) i svjesni svojih nedostataka (alpsko područje, s malom insolacijom, veliki broj kišnih dana i magla, zasjenjenje zbog reljefa... te nedostatak kvalitetnih zemljišnih cjelina - kotline) poticali su gradnju malih elektrana na krovovima i to pretežno na skijalištima. Poticajna cijena odgovarala je tadašnjim tržišnim uvjetima i malo po malo Austrijanci su ispunili postavljene ciljeve i potpisane obveze.

Zbog vrlo male mogućnosti gradnje velikih solarnih elektrana, odlučili  su biti pošteni i transparentni pa su poticajnim cijenama namjerno destimulirali njihovu gradnju. (Za razliku od svojih susjeda Njemaca koji isto imaju malu osunčanost, ali puno veći potencijal zbog konfiguracije terena - od Hamburga do Munchena Njemačka je ravnica), ali i činjenice da imaju vrlo jaku industriju proizvodnje opreme. Svake godine ili čak dva puta godišnje prateći stanje na tržištu, ali i broj instaliranih MW korigirale su se njemačke cijene, koja je danas takva da jasno kaže svakom investitoru "dosta smo napravili, a vi ako želite pod ovim uvjetima investirati ok".

Dakle mi smo se odlučili za austrijski model jer RH ni po čemu nije slična Austriji u segmentu solara, ali ima destimulirajući tarifni model, a to se traži. Zašto graditi solarne elektrane kad od isporučitelja energije ne možeš dobiti provizuju? Bez veze, zar ne, bolje ugljen od kojeg odustaje i RWE, naftu...tu bu uvijek nekaj kapnulo.

U Hrvatskoj, od kad je 2007. stupio na snagu Pravilnik i Tarifni sustav za OIE nikad se nije napravila sustavna analiza omjera cijene opreme i poticaja. Da se to učinilo odmah bilo bi jasno da sve do 2009. cijena nije pokrivala investiciju u periodu od 12 godina. Prva solarna elektra u Hrvatskoj isplatit će se tek nakon 14 godina.

Danas predlagač tvrdi da mora drastično smanjiti poticajne cijene jer je došlo do značajnog pada cijene opreme, ne vodeći pritom računa da cijena koju želi smanjiti nikada nije ni bila rentabilna, tako da postotak smanjenja na temelju pada cijene opreme ne ispravlja pogrešku nego je čini još većom. No kao da je to važno kad je austrijski model, pa nisu oni Dudeki iz Gruntovca.

Danas, umjetna isplativost projekta u 8 godina rezultat je primjene inflacijskog indexa kojim umjetno povećavamo prihod svake godine (taj faktor čuva vrijednost novca, a ne stvara realan prihod) i tečajne politike kojom je prosječno kretanje tečaja kuna/euro bilo ispod inflacijskog faktora, čime se stvarao povećani prihod u eurima.

Predlagač želi ukinuti i taj index što je neobjašnjivo s bilo kog aspekta i može se tumačiti jedino njegovim kvocijentom inteligencije. Banke pod tim uvjetom jednostavno ne žele kreditirati projekte, a o dolasku ozbiljnih investitora neozbiljno je i razmišljati.

Na koncu možemo lli se s Austrijom usporediti oko bilo čega, a posebno kad su investicije u pitanju, uvjeta financiranja-kreditiranja projekata, kamatnom stopom (u Austriji 2,5-3 a kod nas 7-9 posto, ako imaš dobru vezu), ili možda troškovima projekta (priključak na mrežu, komunalne naknade i doprinosi...)? Naravno da ne, ali za pitanje o razlikama sustava odgovor je isti, nema provizije u sustavu gdje se ne čeka i vlada rad i mir, a ne PPVRH.

Kako su Masoni pa tako i Solarni pristalice "teorije zavjere" držimo da je jedini racionalni odgovor za ovakav bedasti prijedlog  činjenica da se svi žele izbaciti iz solara kako bi se pogodovalo HEP-u ili možda Agrokoru. Konzum je već stavio 10 kW na jedan centar, pa ako već nema pinjke od sunca, možda...

Naš je cilj da udio domaće komponente u projektima dosegne 80%, da doprinesemo pokretanju investicijskog ciklusa, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju zaposlenosti, ali tko će vjerovati Masonima i to još solarnim, ljudi budimo ozbiljni. Njima će pomoći ozbiljni političari bez kojih se ne može, koji su samo svojim prijedlogom TS posve zaustavili narudžbe kod jednog hrvatskog proizvođača solarnih panela.

I na kraju što je Kvaka 22 Plana 21?

Kvaka 22 znači da nešto možeš načelno ali postoji začkoljica koja ti to stvarno onemogućuje.

Plan 21 je od rane zore kukurikanje koje budi i zove investitore i kune se (prije izbora) da ide prema njemačkom OIE modelu.

Odgovor: možete ulagati u OIE ali samo u građevinske radove gdje zarađuju tvrtke u kojima pijetlovi imaju udjele… (zeleni jesmo ali ne i naivni…:)). Koga briga za solarne elektrane, jer kad završimo sa građevinom možemo ugraditi i prozore, tako i tako mnogi i misle sa su solarni moduli prozori u plavoj boji...

No i Kvaka 22 ima Kvaku 22 jer ukoliko novi Tarifni sustav bude usvojen po početnom prijedlogu MINGO-a, to će definitivno značiti kraj OIE u Hrvatskoj, što je protivno i ciljevima koje je Vlada postavila uredbom i obvezama koje je RH potpisala u dokumentima za pristupanje sa svim posljedicama koje će iz toga proizaći, sukladno našim preuzetim europskim obvezama o 20 postotnom udjelu OIE do 2020. u ukupnoj energetskoj potrošnji...

Zašto  se mi moramo brinuti oko toga, posebno ako jedan visoki državni dužnosnik izjavljuje, citiram "Joj sav se tresem od EU" - zato jer ćemo mi i naša djeca to platiti, a on... TO već postaje pitanje morala, a postoji samo jedan moral, kao što postoji samo jedna geometrija: te dvije riječi nemaju množinu ... a dobro znamo tko kod nas živi u jednini, a predstavlja množinu.

Pa sad tko je tu GLUP onaj koji prodaje fore ili mi kaj ih nećemo pušiti??? Jedina nam je utjeha što je  BOLJE ISPASTI GLUP NEGO IZ VLAKA.

Sa poštovanjem,

Prvi tajnik Solarnih Masona

GRUNF

Tags:     solar      tarife      plan 21      obnovljivi izvori energije      MINGO      HUP      Jutarnji list      fotonaponski sustavi
 
Komentari (7)
odgovor svima
7Ponedjeljak, 30 Travanj 2012 20:04
E J
Osobno smatram da je ova tema dovoljno argumentirano obrađena na ovim stranicama više puta, te je ovo samo jedan opušteniji pristup istom problemu.

Drugo, nažalost cijene izgradnje po kW koje se ovdje spominju su u Hrvatskoj neostvarive zbog nerazvijenog tržišta i konkurencije i zbog značajno viših troškova razvoja uvjetovanih lošim i kompliciranim zakonskim okvirom. Tako da se cijene umjesto 1,5 mil E kreću bliže 2,5 mil E, posebno želi li se koristiti domaći proizvod, koji je kvalitetan i postoji. Neću ni spominjati značajno veće troškove financijskih sredstava (kredita) u Hrvatskoj, nego u spomenutoj Njemačkoj.

Treće, proizvodna cijena na 30 godina stvarno nije puno veća od klasičnih izvora, međutim privatni i kapital banaka ne trpi tako dugi rok otplata - te zato trebamo poticaje u početnim godinama, a poslije imamo jeftiniju električnu energiju.

I za kraj, nema ni govora o favoriziranju solara, ali niti jedne druge tehnologije. Na ovom portalu svi čvrsto stojimo iz promoviranja energetske neovisnosti, a za istu se ravnomjerno i transparentno treba poticati sve domaće i obnovljive izvore energije, jer jedino sinergija svih tih izvora kojih imamo (vjetar, Sunce, hidro, biomasa i bioplin) ćemo dugoročno imati stabilnu cijenu električne energije i steći energetsku neovisnost, a time i sve druge prednosti za gospodarstvo koje iz toga proizlaze.
zeleni
6Srijeda, 25 Travanj 2012 09:13
papreni 200
Pitajte Čačića kako on misli postići plan od 20% obnovljivih izvora do 2020.
zeleni
5Srijeda, 25 Travanj 2012 09:13
papreni 200
Pitajte Čačića kako on misli postići plan od 20% obnovljivih izvora do 2020.
Slučaj solar-Hrvatska
4Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 19:04
optimist
Na temelju vlastitog iskustva imao bih puno reći o teškočama u procesu razvoja konkretnog projekta SE u Hrvatskoj.
Zakon o OIE govori ravnomjernom poticanju razvoja svih OIE.
Novi prijedlog je najblaže rečeno neozbiljan kao i uradak R.B.-a.
Susjedi nam se smiju i još važeći NAŠ zakon pojednostavljuju i prilagođavaju sebi i svom području.
Svima koji mi pošalju mail adresu na algrgic@inet.hr poslati ću zanimljiv mail koji mi je dostavljen.
Vjerujem u razum ,ali pušem na hladno
Jedno suprotno mišljenje
3Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 12:47
Kalea Marijan
Neukusno, jednostrano i nepristojno, ničim argumentirano! Za početak, izjavljujem da se solidariziram s časnim Ratkom Boškovićem, a protivim načinu koji je izabrao nepotpisani autor ovog komentara a redakcija obnovljivih.com to s oduševljenjem prihvatila. Unaprijed prihvaćam sve drvlje i kamenje koje će biti izručeno na moju malenkost, no pristojno molim za dopuštenje iznošenja samo nekoliko činjenica.

Prvo, i nepreskočivo: FN-sustavi ne mogu sudjelovati u namirenju večernjeg vršnog opterećenja, dakle elektroenergetski sustav mora biti izgrađen elektranama, kao da FN-sustava niti nema.

Drugo, ne vidim ikakav razlog da se potiče i ona FN-proizvodnja koja služi za vlastitu potrošnju kućanstava koja su instalirala FN-sustav. Zar nije dovoljan poticaj to da električnu energiju dobivaju „besplatno“?

Treće: uz sadašnju hrvatsku otkupnu tarifu od okruglo 50 centa/kWh, za FN-sustav od 1 kW, koji bi proizveo najmanje 1000 kWh godišnje, dobilo bi se godišnje 500 eura. Ovaj čas na europskom tržištu može se dobiti kompletan sustav za oko 1500 eura/kW. Dakle za tri godine pogona bi se vratio uloženi novac. Ako bismo uzeli kredit uz toliku kamatu da moramo vratiti dvostruki iznos (što je nerealno, ali jednostavnije za račun), izlazi da bi se uloženo vratilo za 6 godina, još uvijek dvostruko kraće nego li je trajanje zajamčenoga otkupa.

Četvrto: mi imamo stalnu godišnju progresiju otkupne tarife, a Nijemci stalnu (i to vrlo visoku) godišnju digresiju. Od 1. travnja ove godine Nijemci uvode stalnu mjesečnu digresiju, od 1% mjesečno! Nama je kroz petogodišnje razdoblje primjene otkupnih tarifa za OIE, ta tarifa podignuta za 15%, a u Njemačkoj je samo u jednoj godini snižena za toliko postotaka (od 2011. na 2012. godinu). Sadašnja otkupna cijena (od 1. travnja ove godine) u Njemačkoj je 19,5 centa/kWh, dakle punih dva i pol puta niža od hrvatske otkupne cijene. K tome: odnosi se samo na dio FN-proizvodnje plasirane u mrežu, ne i na onaj dio FN-proizvodnje potrošen u vlastitu kućanstvu.

Peto: kada bismo danas imali 100 MW instalirano u FN-sustavima, to bi značilo unaprijedno "zauzimanje" čak otprilike 600 milijuna eura, koje bismo tijekom 12 godina zajamčenoga razdoblja otkupa morali platiti proizvođačima.

Naravno, ostaje naša obveza sniženja emisije ugljikova dioksida, ali, nije li razumnije do toga doći najvećim mogućim favo¬riziranjem izravne proizvodnje topline sunčanim kolektorima te većim poticanjem hidroelektrana, biomase i biogoriva pa, čak, i vjetroelektrana, nego li nepromišljenim favoriziranjem fotonaponske proizvodnje?

Marijan Kalea
papir sve trpi
2Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 12:44
Univerzalni neznalica
Gospoda Ratko&Ratko su sramota za struke, novinarsku onaj novinar a ekonomsku onaj ministar... a na saborskoj snimci Milanović mu se smije jer se Ugrogaz opet sukobljava s medijima prozivajući Večernji za bedastoće... Premijer je, ako sve ovo dozvoljava podjednako kriv za kraj solara u HR kao i Čačić... koga će takva Vlada privući na investicije - ukida indeksaciju pa je onda ipak možda vraća, određuje Tarifu a nije donijela ni Pravilnik a novi Zakon o obnovljivim izvorima energije joj pišu Englezi još od 11 mjeseca... gradit će hidroelektrane da zarade tvrtke u kojima ministar ima udjele, nije mu ni bitno je li to sve isplativo i potrebno, kad nemaš djece onda te i ne mora biti briga hoće li otplaćivati dugove...
Ratko i Ratko, to su Ratka dva
1Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 08:56
Dino Zg
Postovanje!

Drago mi je da se barem netko i kod nas osvrnuo na idiotariju koju sam u petak uspio procitati, kada vec Jutarnji nema muda objaviti na webu spornu kolumnu. Naime, i meni je kao solarnom 'hobistu' iskocila zila glupaca na celu od nervoze zbog silnih gluposti u tekstu, mogu tek misliti kako su profesionalci u industriji dozivjeli cijelu ovu anti-kampanju. Uglavnom, subotu/nedjelju proveo sam guglajuci neke fraze iz teksta, trazeci neko mjesto gdje bi i druga strana dobila priliku za odgovor, i jedinu referenca na sporni tekst sam nasao medju komentarima na slovenskom siteu Val202:
http://www.val202.si/2012/04/petkova-izvidnica-preklopimo-na-sonce/


Da se ne ponavljam previse, c/p komentara sa tamosnje stranice:

"Drago mi je vidjeti da je barem netko citirao prekjucerasnju kolumnu Ratka Boskovica iz Jutarnjeg Lista, kako bih se barem negdje mogao referirati na gluposti navedene u tekstu (kada vec Jutarnji List na svojem webu nije objavio spomenutu kolumnu). Naime, kada biste uz trunku kritickog razmisljanja procitali sporni tekst, shvatili biste da se radi o (kao i u vecini slucajeva kada je Jutarnji List u pitanju) o najobicnijem narucenom pamfletu, sa ciljem oblikovanja javnog mnijenja ka stavu da je u redu zapostaviti solarnu energiju. A nije. A zasto i otkud zelja za takvom promjenom? Pa iz prostog razloga sto Čačiću u grandioznim petoljetaškim građevinskim planovima vidi HEP kao najvećeg investitora i pokretača tko zna kakvih i kolikih investicijskih ciklusa. Odnosno, trenutni je interes Vlade RH da ljudi prestanu poticaje za obnovljive izvore energije doživljavati kao nešto 'zdravo', već da višak novaca ostaje HEP-u za kojekakve Plomine, Omble i slicno. Da se razumijemo, i sam sa za ukidanje ikakvih subvencija (bilokakvih bilokome), ali ovakvu pljuvačinu po solarnoj energiji zbilja nije bilo potrebe pokretati.

Sto se tice samog teksta, prvo osvrt na glupost kojom je Boskovic mislio ispasti zabavan, a zapravo je ispao najobicnija budala - "Proizvoditi struju za masovnu potrošnju solarnim panelima je isto kao i skupljati rosu za gradski vodovod....". Pa zapravo nije. Preciznija usporedba bi bila da je proizvoditi struju za masovnu potrošnju solarnim panelima isto što i skupljati kišnicu za gradski vodovod. A kada stvari postavite tako, više i ne zvuče pre duhovito. Hm, pa mi zapravo i skupljamo kišnicu za gradski vodovod, zar ne? Samo je olakotna okolnost što nam gravitacija i slivne vode idu na ruku, pa svu tu vodu lako 'pokupimo' sa jednog mjesta jer je doslovce cijela zemlja jedan veliki kolektor. Tako nešto ne bi imalo previše smisla sa solarnom energijom (presvući cijelu zemlju solarnim panelima :) ), tako da nam preostaje solucija sa hrpom manjih distribuiranih kolektorskih sustava, koji struju predaju u zajednički elektro-energetski sustav. I ne vidim što točno Boškovića tu pretjerano svrbi, ali valjda on zna.

Nadalje, pametni se Ratko dotaknuo i cijene proizvodnje električne energije iz solarnih panela te ju svrstao u sam vrh, ne navodeći pritom niti jednom referncu za te izračune. Ne treba biti pretjerano pametan, osim poznavati elementarnu matematiku, pa pomnožiti prosječnu cijenu fotonaponskih ćelija (od cca 1 euro za 1 watt instalirane snage) sa par drugih faktora i doći do sasvim drugih pokazatelja. Recimo da imamo sunčanu elektranu instalirane snage oko 1 MW (ili 100 malih obiteljskih po 10 kW, potpuno svejedno). Trošak izgradnje takvog sustava ne prelazi 1.5 mil eura. Takav sustav dnevno proizvodi 4-6 MWh električne energije (ovisno o mikrolokaciji, ali uzmimo za prosjek 5 MWh). Dan kao što znamo se tokom godine ponovi 365 puta, a vijek trajanja solarnih panela je kao što znamo 25 godina. Uzmimo 20, budući da je u zadnjih 5 godina iskorištavanja može doći do pada iskoristivosti. Dakle, imamo 5 MWh dnevne proizvodnje i oko 7300 dana koliko će proizvodnja trajati. Dakle oko 36500 ukupno proizvedenih MWh, uz investiciju od 1.5 mil eura. Samo sekundu, kalkulator... Dakle, 1500000 € / 36500 MWh... Hm, nešto ne štima, meni ispada 41,09 €/MWh. Vjerojatno mi ne valja kalkulator pa izbacuje 41 umjesto 293.

Bilo je tu još hrpa abnormalnih gluposti, koje zbilja ne može napisati nitko tko je barem 5 minuta aktivno razmišljao o problematici, ali zbilja ne želim gnjaviti slovenske kolege sa prepucavanjem na hrvatskom. Valovci, se opravičujem, ampak tekst je res predolg da bi ga prevodil na slovenščino. Ampak upam da bo vsaj nekaj razumljivo :)"

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?