Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Procjene EU za 2009. godinu pokazuju smanjenje stakleničkih plinova za 6,9% E-mail
Autor Nives Jerkić   
Srijeda, 15 Rujan 2010 13:40

Novi podaci klimatskih stručnjaka Europske Unije za 2009. godinu pokazali su da je emisija stakleničkih plinova pala šestu godinu za redom.

Sektor šumarstva Europske unije izjavio je da je u 2008. godini oko 410 milijuna tona stakleničkih plinova odstranjeno iz atmosfere. To je jednako 8% emisije od 27 članica Europske Unije, izjavila je Europska komisija.

Neke zemlje uključuju sektor, poznat kao Korištenja zemljišta, promjene korištenja zemljišta i šumarstva (Land Use, Land Use Change and Forestry - LULUCF), u svojim ciljevima smanjivanja emisije u okviru UN-ovog Protokola iz Kyota.

No, EU ne uzima u obzir LULUCF prema svojim unutarnjim zakonima klime, koje predviđaju smanjenje na jednu petinu razine iz 1990. u sljedećem desetljeću.

U međuvremenu, Europska agencija za zaštitu okoliša objavila je u petak procjenu koja prikazuje da su emisije stakleničkih plinova pale 6,9% u 2009. godini, uglavnom zbog usporavanja gospodarskog rasta i krize.

Povjerenica za klimu Connie Hedegaard također je naglasila da je emisija stakleničkih plinova imala stabilan pad i u zadnjih nekoliko godina, neovisno o krizi, što bi moglo omogućiti poštivanje ciljeva Kyoto protokola.

Na temelju procjena 2009., emisija 27 zemalja članica EU je otprilike 17,3% ispod razine iz 1990., i nije daleko od klimatskih ciljeva za 2020. godinu.

Podaci od lipnja iz BP grupe pokazuju pad emisije ugljičnog dioksida od 6,4%, iako brojka ne uključuje druge stakleničke plinove, kao što je metan.

Izvor: http://www.balkans.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?