Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Studija pokazala rast hidroenergije u svijetu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 25 Siječanj 2012 19:24

Worldwatch Institut je nedavno objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da je proizvodnja iz hidroelektrana rasla 5% između 2009. i 2010.

Tokom 2010. iz hidroelektrana je proizvedeno 3.427 TWh električne energije odnosno 16,1% svjetske potrošnje električne energije. Predvodnik je bila Kina sa 721 TWh iz instalirane snage od 213 GW što je pokrilo 17% potreba Kine za električnom energijom. Kina planira postaviti još 140 GW hidroelektrana do 2015. Cijela regija Azija-Pacifik je proizvela 32% svjetske električne energije iz hidroelektrana.

Afrika pak proizvodi najmanje električne energije iz hidroelektrana od svih regija i sudjeluje sa samo 3%, ali zato ima ogroman potencijal. Albanija, Butan, Lesoto i Paragvaj u potpunosti pokrivaju svoje potrebe za električnom energijom iz hidroelektrana, a još 15 država ima bar 90% udjela iz hidroelektrana. Island, Novi Zeland i Norveška proizvode najviše hidroenergije po BDP-u.

Malih hidroelektrana pak (u ovom izvještaju one hidroelektrane koje proizvode 100 kWh ili manje) ima 60 GW (oko 6%) na cijelom svijetu.

Izvor: www.hydroworld.com

Tags:     hidroelektrane      hidroenergija      worldwatch institut      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?