Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Visoke tarife uzrokovale veliki napredak Francuskih solara E-mail
Autor Edo Jerkić   
Nedjelja, 19 Rujan 2010 16:45

Krajem 2006. godine u Francuskoj je bilo instalirano 6 MW solarnih elektrana. Krajem 2010. godine taj će se broj popeti na 850 MW. Ovaj nagli uzlet mogu zahvaliti snažnoj državnoj potpori i otkupnim tarifama.

Dodatno je u razvoju dodatnih 3000 MW projekata, te će time Francuska daleko nadmašiti svoj cilj od 1100 MW instaliranih solarnih elektrana do 2012. a i cilj od 5400 MW do 2020. će biti dostignut puno prije roka. Sve to mogu zahvaliti jednoj od najvećih otkupnih tarifa za električnu energiju proizvedenu iz Sunca i rokom trajanja otkupa od 20 godina!

Da bi potaknuli održivi razvoj ovakvih projekata i uzeli u obzir kvalitetu projekata na tržištu na kojem cijena opreme konstantno pada, vlada je krajem prošle godine izdala izmijenjeni tarifni sustav za solarne projekte. Taj tarifni sustav predviđa povećanje otkupne cijene solarne energije sukladno lokaciji projekta, a posebno za projekte koji su kvalitetno integrirani u životne sredine, tj. u nove i postojeće zgrade. Isto tako predviđa postepeno smanjenje ukupnih tarifa. Time se potiču najkvalitetnije osmišljeni projekti.

I iako su nedavno smanjili otkupne tarife za 12% to i dalje ostaju najatraktivnije tarife na Europskom tržištu (primjerice Njemačka i Španjolska imaju tarife i 15% niže od Francuskih). Konkretno to znači da su im bazne tarife za projekte u njihovim prekomorskim zemljama na razini 35,2 cEUR/kWh, a u samoj Francuskoj variraju između 27,6 i 33,12 cEUR/kWh (ovisno o lokaciji – lokacije na sjeveru imaju veću tarifu). Istovremeno projekti integrirani u stambene i poslovne prostore (krovovi, prozori i sl.) imaju tarifu od 37 – 51 cEUR/kWh.

S ovakvim tarifama, a bez ograničenja instalirane snage Francuska doživljava solarni preporod u kojem je pokrenut tijek novca, investicije i proizvodnja opreme. Slične tarife postoje i u sustavu poticaja u Hrvatskoj, no postavljenja ograničenja u poticanju solarne energije (ukupno 1 MW) značajno guše ovaj sektor koji bi inače lako mogao doživjeti procvat kao u Francuskoj – s time da u Hrvatskoj već i postoji proizvodnja vlastite opreme za fotonaponske i druge solarne elektrane!

Izvor: www.electroiq.com/

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?