Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Samoodrživi solarni reaktor koji stvara čisti vodik E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 10 Travanj 2012 16:28

Inženjeri sa sveučilišta Delaware pronašli su način kako proizvoditi vodik bez nepoželjnih emisija kao što je ugljik-dioksid.

Proizvodnja ovako čistog goriva moguća je zahvaljujući solarnom reaktoru kojeg je izradio Erik Koepf, a kojem je potrebna samo koncentrirana Sunčeva svjetlost, cink oksid i voda kako bi proizvodio čisti vodik.

Reaktor koristi Sunčevu svjetlost kako bi povećao toplinu unutar cilindrične strukture na više od 3.000ºF. Prašak cink oksida prolazi kroz 15 lijevaka u keramičku unutrašnjost gdje se pretvara u cink u parnom stanju. Tada para reagira s vodom proizvodeći vodik.

Osim nedostatka emisija, dobra vijest je i činjenica da se cink oksid može ponovo koristiti, što znači da je solarni reaktor samoodrživ jer koristi obnovljive materijale i obnovljivu energiju.

Solarni reaktor

Ovaj prototip je veličine 0,61 x 0,91 metar i teži oko 0,45 kilograma, a trenutno je u fazi testiranja koje će u trajanju od 6 tjedana provesti institut Swiss Federal Institute of Techology u Zurich-u.

Testiranje bi trebalo pokazati koliko je reaktor dobar ili loš kada na njega djeluje koncentrirana Sunčeva svjetlosti jednaka snazi 10.000 Sunaca. Važne stvari koje je potrebno dokazati su pouzdanost reaktora i da li je proizvedena količina vodika dovoljna da bi se ovaj projekt razvio u daljnju fazu.

Ukoliko se reaktor pokaže uspješnim  vrlo lako će ga biti projektirati na veličinu koja bi bila dovoljna za proizvodnju vodika na industrijskoj razini. Koepfov mentor, Ajay Prasad, vjeruje da ćemo u budućnosti vidjeti veće verzije reaktora koje će biti smještene u pustinjama gdje će proizvoditi vodik. Naravno, to sve ovisi o rezultatima koje će dati prototip u narednih nekoliko tjedana.

 

Izvor: http://www.geek.com/

Tags:     Energija Sunca      vodik      solarni reaktor      ugljik-dioksid      cink oksid
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?