Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Istraživači u Njemačkoj razvijaju novi sustav spremanja solarne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 03 Svibanj 2012 21:41

Istraživači u projektu Sol-Ion kojeg vode znanstvenici iz Njemačke su osmislili sustav spremanja energije koji poprilično povećava direktnu potrošnju električne energije fotonaponskih sustava na krovu kuće.

Takvo korištenje sustava postaje sve važnije u zemljama kao Njemačkoj koja je implementirala sustav praćenja neto potrošnje u realnom vremenu pod nazivom „vlastita potrošnja“. Na projektu rade znanstvenici iz Baden-Württemberg Centra za istraživanje solarne energije i vodika (ZSW) u Stuttgartu. Oni su u testnom postrojenju (zgradi) povećali udio „vlastite potrošnje“ (solarna energija koja se koristi direktno unutar kućanstava bez da se predaje u mrežu) za 26%. Ovaj novi sustav sprema dovoljno energije da bi u kućanstvu sa četiri osobe bilo dovoljno električne energije za cijelu večer. Drugim riječima, sustav pretvara solarnu energiju koja nije stalan proizvođač električne energije u izvor čija se električna energija troši po potrebi.

Sol-Ionov sustav je velik kao hladnjak, i u sebi sadrži invertere, kao i ispravljač za punjenje baterije snage do 5 kW. Središte sustava su litij-ionske baterije sa kapacitetom od 6 kWh, a podatke za dimenzioniranje sustava su skupljali tokom šest mjeseci.

Za vrijeme testiranja su znanstvenici utvrdili da se baterija puno koristila, te je čak i u doba od veljače do travnja imala prosječno 4 kWh energije potrošnje, pa i do maksimuma od 6 kWh. Samo istraživanje je vrlo zanimljivo za Njemačku pošto bi se uskoro trebala uvesti feed-in-tarifa koja će plaćati samo 80% proizvedene električne energije, a ostatak se mora odnositi na vlastitu potrošnju. Glavni problem sustava spremanja energije koji postoje je cijena, te je zato ovo istraživanje posebno zanimljivo pogotovo ako omogući ugradnju jeftinih sustava za spremanje solarne energije.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     spremanje      solarna energija      istraživači      njemačka      sol-ion      sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?