Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

CSP tržište udvostručiti će se do 2020. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2012 15:28

Prema analitičarima u Pike Research, tržište koncentriranom Sunčevom energijom (concentrated solar power (CSP)) će se do 2020. godine udvostručiti unatoč činjenci da je trenutno u stanju mirovanja.

CSP tehnologijaCSP tržište promjenjivo je od svojih „početaka“ 2004. godine, a usponi i padovi nastaviti će se i dalje, dok cijena konkuretnih fotonaponskih (FN) modula nastavlja drastično padati.

Međutim, u Pike Research vjeruju da će se prihod iz CSP sustava značajno povećati, sa 2,1 milijardu dolara, koliko se predviđa za 2012. godinu na 5,1 milijardu dolara u 2013. godini, dok se u 2014. godini očekuje pad i postupni oporavak.

Predviđa se da će do 2020. godine dobit iznositi oko 4,8 milijarde dolara, dok bi prema optimističnim scenarijima dobit u 2020. godini mogla biti i viša od 8,6 milijardi dolara.

FN sustavi su financijski puno isplativiji od CSP sustava, a samim time i puno privlačniji investitorima, no CSP tehnologija mogla bi smanjiti te razlike većim sustavima i novim tehnologijama, što će rezultirati smanjenjem cijena. Tehnologija koja trenutno najviše obećava je povezivanje CSP sustava sa skladištenjem toplinske energije, što bi povećalo vrijednost čiste energije na financijski učinkovit način, smatra Peter Asmus, viši analitičar u Pike Research.

CSP tehnologija nudi i hibridne elektrane koje kombiniraju CSP sustave sa fosilnim gorivima čineći integrirani kombinirani solarni sustav (integrated solar combined cycle (ISCC)).

Ipak, sveukupan rast CSP tržišta ovisi o nizu faktora kao što su: isplativost pojektiranja, financiranje, zakonodavstvena pitanja, smanjenje cijene same tehnologije, konkurentnost sa FN sustavima i povećanje i razvoj elektroenergetske mreže.

 

Izvor: http://www.pikeresearch.com/

Tags:     CSP      FN      PV      Sunčeva energija      2020
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?