Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bušenje geotermalnih bunara do 10000 m dubine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 24 Rujan 2010 10:52

Postoji mogućnost da će se moći iskoristiti geotermalna energija sa dubina do 10 000 metara, prema zadnjem izvještaju Norveških istražitelja.

Geotermalna energija koja se danas koristi najčešće dolazi iz dubina od 150-200 metara gdje je temperatura oko 6-8 stupnjeva celzijusa. Istraživači iz NTNU,  Sveučilišta Bergen, SINTEF i Geološkog pregleda Norveške (NGU) vjeruju da je moguće bušiti do dubine od 10 000 metara gdje temperatura dostiže najmanje 374 stupnja celzijusa, a voda je pod pritiskom od 220 i više bara. Za iskorištavanje tog potencijala je potrebna tehnologija kojom bi se ta energija mogla iskoristiti.

Naftne kompanije su već uspjele bušiti do dubine od 5000 m gdje je temperatura oko 170 stupnjeva celzijusa, ali već pri tim dubinama to postaje izazovno zbog visokih temperatura. Pri tim i višim temperaturama se javljaju problemi sa slabljenjem i topljenjem elektronike i plastike, a i čelik postaje lomljiv.

Inače, postoje već testne bušotine u industriji nafte koje idu do 10-12 km dubine, ali takva bušenja još nisu precizna. sva ta iskustva bi se mogla iskoristiti u razvoju geotermalne energije. Za daljnji razvoj takve tehnologije bit će potreban multidisciplinarni napor i razvoj.

Dubina do koje se treba bušiti ovisi o termalnom gradijentu, koji je u Norveškoj prosječno 20°C/km, a u nekim dijelovima svijeta dolazi i do 40°C/km.

Još se ne zna koliko bi takav projekt koštao, ali sigurno bi bio jako skup, s tim da istraživači Lademo i Lund vjeruju da bi već za 10 godina mogli razviti materijale koji će izdržati 300 stupnjeva celzijusa, a za 25 godina bi stigli do izdržljivosti od 500 stupnjeva celzijusa.

Geotermalni bunari imaju životni vijek od oko 30 godina prije nego što se previše ohlade utiskivanjem hladne vode u bunar, ali se nakon 25-30 godina mirovanja ponovno dovoljno zagriju za daljnje korištenje.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 
Komentari (1)
Mehanizam za istraživanje i bušenje do 24 km
1Utorak, 29 Svibanj 2012 05:12
Sašenko Sadiković
Konstruirao sam i patentirao mehanizam za istraživanje i bušenje do 24 km u unutrašnjosti zemlje .
Ovaj inovativni mehanizam imao bi prednosti iz razloga što sam konstruirao i mehanizam za hlađenje svrdlova u toku bušenja u velikim dubinama .
Mehanizam za bušenje velikih dubina do 24 km ,koristio bi za istraživanje geotermalnih područja a posebno kod istraživanja tektonskih ploča gdje dolazi do pomjeranja i potresa .
Postoji mogučnost da se sa ovakvim mehanizmo buši o do 42 km u dubinu uz sistem hlađenja svrdlova i bušačke šipke u toku bušenja .

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?