Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mali otoci-države se okreću obnovljivim izvorima energije da ne budu ovisne o uvozu nafte E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 30 Svibanj 2012 19:46

Mnoge male nacije na otocima koje su uglavnom ovisne o nafti planiraju diverzificirati svoju energetsku potrošnju prema obnovljivim izvorima energije, kako bi se što bolje adaptirale klimatskim promjenama, smanjili siromaštvo i osigurale održiv razvoj.

SIDS, Male otočne države u razvoju kojih ima 39 iz Afrike, Kariba, Indijskog Oceana i Pacifika su ovaj mjesec održale sastanak u Barbadosu, gdje su raspravljali o poboljšanju energetske efikasnosti i razvoju čistih izvora energije za transport i proizvodnju električne energije, uključujući biomasu, solar, vjetar, vodu i ulje iz kokosa.

Njihov cilj je smanjiti uvoz skupe nafte. Tonga i Tokelau planiraju postati energetski neovisni već ove godine, Tuvalu i Cook Islands do 2020., a drugi se isto pomalo uključuju u taj trend. Neke male otočne države troše i do 30% BDP-a na uvoz nafte i njenih produkata, te bi se taj novac mogao potrošiti na edukaciju, otvaranje novih radnih mjesta, zdravstvo i druge stvari. U Pacifičkim otocima se 95% komercijalne energije dobiva iz nafte, a Cookovi Otoci 29% BDP-a troše na nju, te su apsolutni rekorder u tom pogledu.

20 država je na sastanku u Barbadosu potpisalo Barbadosku deklaraciju kojom se između ostaloga planira prelazak na obnovljive izvore energije i manja ovisnost o fosilnim gorivima. Barbados tako planira proizvoditi 29% električne energije iz OIE do 2029., dok Maldivi kane postati energetski neovisni do 2020. Mauricijus planira proizvoditi 35% do 2025., a Sejšeli 15% do 2030.

Jedan od problema koje ove države susreću je relativna skupoća obnovljivih izvora, te će zbog toga mnoge države morati tražiti vanjsko financiranje za svoje projekte. Samoa je već osnovala fond za čistu energiju iz kojeg bi financirali projekte obnovljivih izvora, a Državna banka Palaua za razvoj nudi povoljne zajmove za takve projekte.

Izvor: www.trust.org

Tags:     države      otoci      pacifik      nafta      obnovljivi izvori energije      solar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?