Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sharp postavio rekord u efikasnosti fotonaponske ćelije sa 43,5% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 04 Lipanj 2012 17:49

Sharp je ponovno pomaknuo granice efikasnosti i prikazao nove mogućnosti za svjetlu budućnost fotonaponskog sektora objavivši novi rekord u efikasnosti fotonaponskih ćelija od 43,5% što je veliki rast u odnosu na njihov prijašnji rekord od 36,9% koji su postigli u studenom.

Sharp je ovaj rezultat postigao sa svojom trostruko-spojnom solarnom ćelijom koja koristi sustav na temelju leća koji fokusira sunčevu svjetlost direktno na ćelije za proizvodnju električne energije. Time fotonaponski sustavi dolaze jako blizu mrežnom paritetu.

Sharp je u svojoj izjavi za medije između ostaloga napisao da njihove solarne ćelije imaju slojeve koji upijaju svjetlost, a sastoje se od više elemenata kao što su indij i galij. Ovo povećanje efikasnosti je ponajviše postignuto mogućnošću ove ćelije da efikasno konvertira sunčevu svjetlost preko trostrukih slojeva koji apsorbiraju svjetlost u električnu energiju. Također su optimizirali razmak između elektroda na površini ćelije i minimizirali električni otpor.

Trenutačno je efikasnost solarnih panela na tržištu 15 do 20%, a ovakve visoko efikasne panele Sharp koristi na satelitima u svemiru, ali se očekuje da će ih uskoro adaptirati i za korištenje na Zemlji. Rezultat je potvrdio Fraunhoferov Institut za solarnu energiju, te je u principu jednak rekordu tvrtke Solar Junction iz SAD-a.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     fotonaponske ćelije      sharp      solar      svjetlost      sunce      indij      galij
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?