Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Podvodni solar - novo područje istraživanja obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Lipanj 2012 18:55

Istraživači iz Američkog Naval Reseach Laboratorija prevođeni Phillipom Jenkinsom su nedavno demonstrirali metodu iskorištavanja solarne energije podvodno do dubina od 10 metara.

Trenutačno je pod vodom jedino moguće koristiti baterije, što smanjuje vrijeme rada podmorskih sustava. Kada bi se mogao koristiti OIE izvor pod vodom postojala bi mogućnost korištenja autonomnih sustava, kao što su sustavi za komunikaciju, senzori i sustavi za praćenje okoliša.

Trenutačno ova tehnologija proizvodi 7 watta po metru kvadratnom na dubini od 9,1 metra, što je dovoljno za prikaz potencijala ove tehnologije u plitkim morima ili na područjima blizu obale, ali je daleko od proizvodnje solara na kopnu (110-220 watta po kvadratnom metru).

Ipak, i da se postigne ovih 7 watta solarna ćelija se morala posebno optimirati da upija uski spektar valnih duljina vidlljivog svijetla kojeg ima pod vodom. Zbog toga su korištene visoko-kvalitetne galij indij fosfidne ćelije (GaInP). GaInP ćelije su bolje u apsorbiranju valnih duljina u plavom/zelenom spektru, te su zato idealne za hvatanje svijetla koje se filtrira kroz vodu.

Slijedeći korak istraživanja je dugoročno testiranje ove tehnologije što uključuje i razumijevanje kako se ćelija ponaša pri različitim kvalitetama vode (odnosno kad je mutna, što je česti slučaj). Dodatno se mora testirati otpornost na starost ćelije, što ne bi trebao biti problem, ako će moći preživjeti potencijalnu sedimentaciju i obraštaj.

Glavni razlog razvoja ovakve tehnologije je stvaranje dodatnih opcija, jer je ovo jedna od rijetkih obnovljivih tehnologija koja bi mogla proizvoditi električnu energiju na dnu mora/jezera/rijeke, a ne kao recimo energija valova koja to može samo na površini.

Ovaj napredak tehnologije ima potencijala pomoći u promatranju nivoa onečišćenja, te dodatno pomoći u promatranju morskih bića, iako je još daleko od komercijalnog nivoa korištenja.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      podvodni      solar      more      gainp      solarne ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?