Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Japan objavio nove poticajne tarife za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 24 Lipanj 2012 21:50

Japan, treće po veličini svjetsko gospodarstvo, odlučno je podredio budući energetski profil obnovljivim izvorima energije povećanjem poticajnih tarifa. Ova nova inicijativa mogla bi rezultirati investicijama vrijednim nekoliko milijardi eura što bi značajno doprinijelo smanjenju ovisnosti o nuklearnoj energiji.

Shema, koja će se početi primjenjivati od 1. srpnja, zahtijeva od javnih japanskih tvrtki da kupuju električnu energiju iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra, Sunčeva energija i geotermalna energija, izvještava Reuters.

Poticanje obnovljivih izvora energije rezultat je suočavanja s ovisnošću o nuklearnoj energiji, ali i skupim fosilnim gorivima. Japanska vlada pokušati će slijediti primjere drugih, kao što je njemačka vlada, čija je velika podrška rezultirala značajnim rastom obnovljivih izvora energije u Njemčkoj koja je u prošlom desetljeću utrostručila instaliranu snagu istih.

U Reutersovom izvješću stoji i da vlada procjenjuje da će se kapaciteti obnovljivih izvora do kraja ožujka 2013. godine povećati sa 19.500 MW na 22.000 MW. Prije katastrofe u Fukushimi oko 60% japanske energije koristilo se iz fosilnih goriva, dok je nuklearna energija činila 30% u energetskom miksu.

Velika ovisnost Japana o nuklearnoj energiji, i sve veće cijene konvencionalnih fosilnih goriva stavljaju pritisak na vladu da započne poticanja u čistu energiju.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     Japan      poticaji      poticajne tarife      energija vjetra      Sunčeva energija      geotermalna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?