Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Studija pokazuje: Europa bi mogla uštedjeti 30 €/MWh projektom Desertec E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 29 Lipanj 2012 11:06

Europa bi mogla imati uštedu od 30 €/MWh električne energije proizvedene u pustinjama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA), ukoliko tri regije integriraju svoje elektroenergetske mreže, pokazuje nova studija objavljena prošli tjedan.

Studiju je objavio Dii, konzorcij industrijskih partnera koji ulažu u projekt Desertec, mrežu projekata pridobivanja električne energije iz Sunčeve energije i energije vjetra u području pustinja MENA regije, koji bi trebali pomoći Europi ostvariti ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova.

U izvješću Desertec Power 2050 se navodi da je zajednička elektroenergetska mreža, koja bi povezivala Desertec projekte s europskom elektroenergetskom mrežom, od ključnog značaja ukoliko europski kupci žele smanjiti cijenu električne energije proizvedene u pustinjama.

Paul van Son, glavni izvršni direktor Dii, tvrdi da se održiva isporuka energije iz obnovljivih izvora energije najbolje može postići međusobnom suradnjom Europe i obje strane Mediterana. Razviti takvo tržište od ključne je važnosti. Upotrebom Sunčeve energije i energije vjetra možemo napustiti razdoblje fosilnih goriva i ostvariti viziju Desertec-a.

Takva mreža, koja bi omogućila isporuku 90% proizvodnje iz obnovljivih izvora, je isplativa i održiva iz razloga neograničene količine energije vjetra i Sunca u pustinji, stoji u izvješću.

Kapaciteti

Obje strane Mediterana imale bi koristi, MENA područje moglo bi zadovoljiti svoje potrebe za električnom energijom istovremeno razvijajući izvoznu industriju uz godišnju zaradu od oko 60 milijardi eura. U međuvremenu, Eurpa bi uvozom 20% energije iz Desertec-a mogla uštedjeti oko 30 €/MWh električne energije.

Međutim, iz Dii-a upozoravaju da bi odluke o elektroenergetskoj mreži donešene sada mogle imati izravan utjecaj na održivosti projekta Desertec u budućnosti. Širenje mreže izvan državnih granica i stvaranje zakonodavnih okvira za energiju proizvedenu u pustinji biti će glavna prepreka u godinama koje dolaze. Političke odluke donesene danas odrediti će mogu li okviri mreže održive energije biti uspiješno konstruirani, izjavio je Aglaia Wieland, rukovodeći direktor u Dii.

Tok energije

Dii trenutno priprema projekte ukupne snage 2,5 GW u Maroku, Alžiru i Tunisu, uključujući i planove za 500 MW u Maroku. Polovina ovih projekata već je odrađena sa 150 MW kapaciteta Sunčeve toplinske energije i 100 MW kapaciteta energije vjetra i fotonaponske energije, koji se planiraju za 2014. godinu. Alžir i Tunis doprinjeti će svaki sa 1 GW kapaciteta.

Studiju je u potpunosti moguće pročitati ovdje.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     EUMENA      MENA      Desertec      energija vjetra      Sunčeva energija      Bliski istok      Sjeverna Afrika      pustinje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?