Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Interview – Arthouros Zervos: obnovljivi još uvijek trebaju poticaje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 16 Srpanj 2012 17:07

Prenosimo vam inervju Arthourosa Zervosa, predsjednika Europskog vijeća za obnovljivu energiju, koji je dao za časopis Renewable Energy World.

Interview Arthourus ZervosProfesor Arthouros Zervos vodeća je ličnost u sektoru obnovljivih izvora energije, čije je mišljenje uvijek traženo od strane državnih vlada i regionalnih tijela. Uvjeren je da su obnovljivi izvori energiji postali dio tzv. mainstream-a, iako još uvijek trebaju određenu potporu kroz poticaje, a razvoj tehnologije i integracija napredne mreže ključni su za daljnji rast sektora.

Smatra da je od vitalne važnosti ostvariti dijalog između različitih energetskih sektora, a gledajući buduće opcije u Europi, obnovljivi izvori energije sigurno će biti prisutni.

REW: Koja je najznačajnija stvar u trenutnom razvoju?

AZ: Vidjeli smo prazno tržište koje je postalo glavni izvor, odnosno jedna od investicijskih mogućnosti koju menadžeri mogu staviti u svoj portfelj. To nije bio slučaj prije deset godina, stoga je to velika promjena.

REW: Da li je u pitanju kombinacija zakonodavstva i gospodarstva?

AZ: Ključni čimbenik koji utječe na razvoj je zakonodavstvo, i općenito okviri poticanja koji su različiti u različitim zemljama. U Europi su važnu ulogu u razvoju odigrale Direktive.

REW: Trebaju li obnovljivi izvori energije još uvijek poticaje?

AZ: Svakako, u smislu da trebamo ciljeve, posebice za 2020. godinu. Oni održavaju sigurnost kontinuiteta jer imamo Europske zakonodavstvene okvire i nacionalne zakonodavstvene okvire vezane na njih koji su zadani do 2020. godine. Postavlja se pitanje što će se dogoditi 2021. godine? Vrlo je važno imati kontinuitet politike, ne znači da uvjeti moraju biti jednaki kao i 2020. godine, no važno je imati cilj. Kako ostvari taj cilj je druga stvar koja ovisi od zemlje do zemlje. Osnovni element su obvezujući ciljevi. To je prvi signal koji država mora dati investitorima, a pojedinosti je moguće odrediti naknadno.

REW: Što je sa ulogom ugljičnog dioksida?

AZ: Cijena ugljičnog dioksida danas ne čini veliku razliku za investitore. U tom smislu potrebno je ispraviti ETS shemu Europske unije. U poslijednjih nekoliko godine Komisija je pokušavala ispraviti shemu, no postoji mnogo reakcija iz različitih zemalja. Za 2030. godinu moramo ispraviti shemu kakva je bila za 2020. godinu, uz drugačije ciljeve za obnovljive izvore i smanjenje emisija.

REW: Koju razinu prodiranja na tržište predviđate?

AZ: U europskom sektoru električne energije u posljednjih nekoliko godina obnovljivi izvori prisutni su sa 70%, što znači vrlo veliku prisutnost. No, kada je riječ o sektoru toplinske energije, priča je drugačija. Svaki sektor potrebno je posebno procijeniti, no u sektoru električne energije dosegli smo vrlo veliku razinu prisutnsti, čak i za 2030. godinu.

REW: Što bi moglo obnovljive izvore učiniti atraktivnijima?

AZ: U zemlji gdje se planiraju investicije potrebno je imati dobre zakonodavstvene okvire. Ono što razvoj čini težim je pitanje financiranja, što nije bio slučaj prije tri ili četiri godine. Financiranje je sve teže i u mnogim zemljama je sve skuplje. No tu se vraćamo na prvo pitanje, koliko su stabilni zakonodavstveni okviri važni za investicije i hoće li banka zbog njih lakše davati novac?

REW: Kako je moguće ohrabriti dugoročne investitore?

AZ: Sve ovisi o tome tko je investitor. U gospodarskom smislu, velika prednost obnovljivih izvora energije naspram drugih investicija u elektroenergetskom sektoru je u činjenici da je uvijek poznat financijski proračun za slijedećih 20 godina iz razloga što u računici ne postoji cijena fosilnog goriva. Kod investicija u energiju vjetra ili Sunčevu energiju je poznato da početna investicija iznosi 80% ukupne investicije, dok je kod upotrebe fosilnih goriva obrnuto – 20% će biti početna investicija, a ostalih 80% biti će cijena goriva koje će se koristiti u slijedećih 20 ili 30 godina. Kolika će biti cijena plina za deset godina? To nitko ne može odgovoriti, stoga se preuzima rizik. To je vrlo važan čimbenik, posebice ako gradite portfelj.

REW: Postoji li zabrinutost da se zbog projekata na razvijenim tržištima propustila prilika za investicije u drugim regijama?

AZ: Razvoj je pozitivan u smislu da je cijela priča uglavnom započela u Europi i Americi, no širi se na razvijeni svijet. To je važno za industriju i okolinu, pa tako vidimo da Kina snažno ulaže u obnovljive izvore. Vodstvo su do sada imala europske zemlje, i ono će biti tamo gdje postoje inovacije i investicije jer se time smanjuju cijene. Naravno, konkurencija će biti znatno veća s kineskim i brazilskim kompanijama na tržištu, no velika prednost europskih kompanija je u napretku tehnologije.Index članka
Interview – Arthouros Zervos: obnovljivi još uvijek trebaju poticaje
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?