Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GE-ov plinski generator ostvario rekordan učinak E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Kolovoz 2012 23:26

GE-ov plinski generator je ostvario rekordan učinak u jednoj njemačkoj pivovari gdje je radio više od 50.000 sati bez prestanka, a pretvarao je bioplin u električnu energiju.

Cijelo priopćenje za medije od GE-a možete pročitati u nastavku vijesti:

Elektrana u njemačkoj tvrtki Bitburger Brauerei (Pivovara Bitburger) utemeljena na GE-ovoj tehnologiji plinskih generatora za kombiniranu proizvodnju topline i energije ostvarila je više od pedeset tisuća sati uspješnog neprekidnog rada. Stroj, Jenbacher J312 plinski generator, napravljen u skladu sa specifikacijama GE-ove inicijative ecomagination, pretvara bio-plin (plin koji nastaje razgradnjom organskih tvari) u električnu energiju, paru i vruću vodu koji su potrebni u proizvodnim pogonima pivovare.

Kombinirani toplinsko-energetski sustav stavljen je u pogon 2005. godine i odmah je poboljšao opskrbu energijom u pivovari, a smanjeno je i ispuštanje ugljičnog dioksida u protuvrijednosti od 10.000 tona te postignuta veća učinkovitost i ekonomičnost u odnosu na prethodnu tehnologiju parnih kotlova koji su koristili bio-plin.

Bio-plin, koji se stvara kao nusproizvod obrade otpadnih voda u proizvodnji piva, spaljuje se u Jenbacher generatoru i proizvodi električnu energiju i toplinu. Ta operacija omogućila je pivovari uštede u primarnoj potrošnji energije od oko deset posto. Projekt je primjer GE-ove predanosti inicijativi ecomagination putem koje tvrtka stvara inovativna rješenja kojima se maksimaliziraju resursi, povećava učinkovitost poslovanja i općenito, svijet tako postaje boljim.

„Uporaba GE-ove Jenbacher toplinsko-energetske tehnologije omogućuje nam ostvarivanje naših energetskih i ekoloških ciljeva te istodobno smanjenje troškova. Projekt je nastao na temelju snažne suradnje naših kompanija koja je do sada rezultirala nabavom nekoliko Jenbacher generatora u posljednjih dvadeset godina,“ izjavio je dr. Johannes Hankes, glavni inženjer u pivovari Bitburger. „Na primjer, dva GE-ova Jenbacher generatora postavljena su odmah do Jenbacher J312 plinskog generatora i proizvode energiju namijenjenu mehaničkim operacijama u pivovari.“

Pivovara Bitburger nalazi se u mjestu Bitburg, pokraj grada Triera u Njemačkoj, odmah uz granicu s Luxembourgom. Utemeljena je 1817. godine i danas je smatraju jednom od najboljih njemačkih pivovara. Tvrtka Bitburger Group upravlja s pet pivovara u Njemačkoj i proizvela je 7,5 milijuna hektolitara piva tijekom 2011. godine.

„Suradnja s Bitburgerom omogućila nam je razvoj tehnologija posebne namjene, rješenja koja su osmišljena tako da udovoljavaju njihovim posebnim potrebama, „ rekao je Rafael Santana,
predsjednik uprave i izvršni direktor tvrtke Gas Engines for GE Energy. „Naša tehnologija plinskih generatora pruža korisnicima visoku fleksibilnost u izboru goriva i može raditi sa širokim spektrom plinova, kao što su bio-plin i prirodni plin, koji se koriste u pivovari Bitburger. Dokazana pouzdanost te tehnologije bila je ključna u ostvarivanju rekorda od pedeset tisuća sati neprekidnog rada.“

Plinski generator Jenbacher J312 postavljen u pivovari proizvodi 624 kilo-watta električne energije, 700 kilo-wata toplinske energije i 300 kilo-wata vodene pare. Mogućnost da se kao energentom koriste bio-plinom koji je usputni proizvod u stvaranju piva, ili prirodnim plinom, pruža pivovari energetsku neovisnost i neprekidnu proizvodnju u slučajevima nestanka energije u električnoj mreži.

Poput ostalih proizvoda iz obitelji GE-ovih Tip 3 plinskih generatora, J312 ne troši puno goriva i postiže maksimalnu učinkovitost od 90 posto, zajedno s visokim stupnjem tehničke zrelosti i operativne pouzdanosti.

Ukupno, GE je do danas isporučio više od 2200 Jenbacher generatora Njemačkoj. Ti strojevi instalirani su u raznim elektranama diljem te zemlje. Generatori koji rade u Njemačkoj čine 18 posto ukupnog broja GE-ovih Jenbacher generatora koji su instalirani u svijetu. Kad sve te kapacitete pogledamo zajedno ustanoviti ćemo da proizvode dovoljno energije za napajanje tri milijuna prosječnih kućanstva Europske Unije.

Uspješna suradnja s tvrtkom Bitburger Brauerei primjer je GE-ova usmjerenja na globalni sektor proizvodnje hrane i pića. GE-ova rješenja za upravljanje energijom, toplinsko-energetska postrojenja i druga rješenja koja se temelje na pretvaranju otpada u industrijsku vrijednost pomažu tvrtkama koje ih koriste i u ostvarivanju dobrobiti za lokalne zajednice pokraj kojih operiraju. Projekt u pivovari Bitburger pokazuje i sveobuhvatnost GE-ove ponude distribuiranih energetskih rješenja koja dolaze u kapacitetima od 100 kilo-wata do 100 mega-watta i pomažu korisnicima diljem svijeta u pouzdanijoj proizvodnji energije i topline na mjestima gdje je to potrebno.

Pivovare su tradicionalan korisnik tehnologija distribuirane proizvodnje električne energije.

Općenito gledano, toplinsko-energetske aplikacije segment su koji u Njemačkoj raste sve brže zbog nedavne promjene smjera u energetskoj politici te zemlje. Slično je i u ostatku Europe. Poticaji za toplinsko-energetske sustave važan su dio Inicijative 20-20-20 Europske unije.

Tags:     ge      plinski generator      električna energija      njemačka pivovara      bioplin
 
Komentari (1)
generatorski plin
1Nedjelja, 25 Studeni 2012 09:19
Ivo Longin
Vidim da u Njemačkoj ljudi paze na energiju i proizvode je od biomase. Mene zanima ima li koja firma koja proizvodi generatore za generatorski plin malih snaga kao što su se
prije poginuli automobili ili barem nacrt za stanogradnju.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?