Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Obnovljivi nadmašili predviđanja EU E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010 10:52

Povodom desete godišnjice Europskog Energetskog Vijeća za Obnovljive izvore energije (EREC), objavljeno je da su ciljevi Bijele knjige za 2010. već dosegnuti te se očekuje da će i ciljevi za 2020. godinu biti nadmašeni.

Arthouros Zervos, predsjednik EREC-a je izjavio da su sva predviđanja za razvoj obnovljivih izvora energije uvijek bila nadmašena. Ono što je izgledalo kao ambiciozan cilj za 2010. tokom 1990-ih je već dostignuto ili nadmašeno 2009. godine.

Kao primjer mogu se uzeti fotonaponski sustavi kojih je dosad instalirano oko 16 GW, što je pet puta više nego što je bio cilj predviđen u Europskoj Bijeloj knjizi iz 1997. Geotermalna energija je ostvarila tri puta veći rast od predviđenog, a energija vjetra je ostvarila rast 80% veći od predviđenog (sa predviđenih 40 GW na 75 GW prošle godine).

S obzirom na odlične rezultate, očekuje se da će Europa ne samo dostići cilj za 2020. godinu, nego ga i značajno prebaciti. Prema akcijskim planovima koje su članice EU morale predati, a koji trebaju prezentirati kako će članice dostići svoje ciljeve za 2020. godinu, njih 13 će svoje ciljeve i premašiti.

Arthouros Zervos je također izjavio da je iznenađen ocjenom Europske Komisije prema kojoj oni očekuju stagnaciju razvoja obnovljivih izvora energije nakon 2020. godine. EREC  procjenjuje da je stagnacija nakon 2020. nerealna, te da bi već sada trebalo dogovarati okvir za razvoj obnovljivih izvora energije nakon te godine.

Izvor: www.erec.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?