Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački znanstvenici udvostručili efikasnost crnih silicijskih solarnih ćelija E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 09 Listopad 2012 16:06

Budućnost solarne energije je postala malo svijetlija novim razvojem crnog silicija, materijala koji može apsorbirati cijeli vidljivi spektar svjetlosti, uključujući infracrvenu.

Istraživači Fraunhofer instituta u Njemačkoj su nedavno uspjeli udvostručiti efikasnost solarnih ćelija koje koriste crni silicij, te se nadaju da će uskoro uspješno kombinirati uobičajeni panel (koji može uhvatiti samo tri četvrtine spektra) sa crni silicijem kako bi nastala super efikasna ćelija koja može iskoristiti puno veću snagu Sunca.

Crni silicij nastaje kada se se ozrači uobičajeni silicij sa laserom pod sumporskim uvjetima. Time silicij integrira sumpor u svoju strukturu čime dobiva svoju karakterističnu crnu boju. Promjenom oblika lasera su istraživači uspjeli riješiti jedan od najčešćih problema pri radu sa silicijem. Kod crnog silicija infracrveno zračenje ima dovoljno energije da prebaci elektrone u vodljivi sloj čime oni mogu proizvoditi električnu energiju.

Prototipovi ove nove crne silicijske ćelije su u proizvodnji, a inženjeri već rade i na na novoj solarnoj ćeliji koja bi koristila crni silicij zajedno sa uobičajenim silicijem. Ovakav hibrid bi mogao odmah povećati efikasnost ćelija barem za 1%. Fraunhofer isto razvija laserski sustav za masovnu proizvodnju, tako da proizvođači mogu sami koristiti tu tehnologiju.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarna energija      budućnost      crni silicij      solarne ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?