Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarna energija omogućila Mongolskim stočarima korištenje električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 11 Listopad 2012 18:24

Otrpilike četvrtina od 2,8 milijuna stanovnika Mongolije su nomadi stočari koji žive u gersima (tradicionalni naziv za njihov šator) na ogromnim stepama. Oni tako žive već stoljećima i do sada nisu imali pristup električnoj energiji.

To se sada promijenilo jer je otprilike 100.000 obitelji nomada dobilo na korištenje solarne sustave koji nisu spojeni na mrežu, a koji imaju dovoljno veliku snagu za napajanje rasvjete, televizora, radija, mobitela i drugih malih kućanskih aparata.

Nomadi su dobili pristup solarnoj energiji kroz program koji je započela Mongolska vlada uz podršku Svjetske banke i Nizozemske vlade. Program pod nazivom Državni program elektrificikacije 100.000 gersa je omogućio da više od pola milijuna stanovnika koji se rasprostiru na pola ruralnog dijela Mongolije, koji čine 70% nomada te države dobiju na korištenje električnu energiju.

Obitelji se sada mogu relaksirati preko noći korištenjem električne energije, te mogu pratiti i meteorološke prognoze na radiju i televiziji što im omogućava planiranje kretanja. Isto tako djeca lakše uče po noći korištenjem električne energije.

Program je isporučio prijenosne solarne kućne sustave koji su bili adaptirani za nomadski stil života, te se vrlo lako postavljaju i rastavljaju. Stočari su kupovali ove sustave, ali za pola njihove stvarne cijene. Poseban izazov je bio postaviti trgovine, te je otvoreno čak 40 privatnih trgovina za solarne sustave koje imaju i servisne centre gdje tehničari popravljaju sustave. Te trgovine su ujedno ušle i u javno-privatno partnerstvo sa postojećom mrežom seoskih administratora tako da uspijevaju prodavati robu u svim dijelovima države. Zahvaljujući ovoj elektrifikaciji povećala se i prodaja radija, televizora i drugih malih aparata.

Program je isporučio 100.146 solarnih sustava, te je ujedno razvio održive lokalne poslove koji bi mogli omogućiti potpunu ruralnu elektrifikaciju države do 2020. Projekt je financiran sa 3,5 milijuna dolara od International Development Association (IDA), isto toliko i od Global Environment Facility (GEF), te sa 6 milijuna dolara od Nizozemske vlade.

Kratki film o tome kako je elektrifikacija pomogla Mongolskim stočarima možete vidjeti ovdje.

Tags:     mongolija      solarna energija      nomadi      nizozemska      stočari
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?