Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

16 Njemačkih saveznih pokrajina podupire obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 30 Listopad 2012 17:52

Guverneri 16 Njemačkih saveznih pokrajina su podržali Njemački zakon o obnovljivim izvorima energije (EEG) na svojoj konferenciji prošli petak.

Oni su otvoreni za promjene feed-in tarife, ali su strogo protiv prelaska na portfelj standarda za obnovljive izvore energije koji se koristi kao poticaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Njemačka osim Bundestaga (Parlamenta) i Bundesrata (kuća parlamenta) ima i Konferencije Ministara-Predsjednika kako se zovu guverneri Njemačkih saveznih pokrajina. Dok je Bundestag već nekoliko puta probao smanjiti feed-in-tarifu za obnovljive izvore, Bundesrat je to blokirao iz jednostavnog razloga što savezne pokrajine profitiraju od rasta obnovljivog sektora.

Zato i nije čudno što je i Konferencija Ministara-Predsjednika odlučila podržati EEG u petak. Torsten Albig Ministar-Predsjednik Schleswig-Holsteina (koja je izgradila prve vjetroelektrane u Njemačkoj prije 20 godina) je izjavio da koalicija Angele Markel usporava energetsku tranziciju, te je pozvao na proširenje elektroenergetske mreže. U njegovoj saveznoj pokrajini neke vjetroelektrane ne mogu isporučivati električnu energiju u mrežu, jer je sama mreža preopterećena. Dodatno su elektroprivrede počele tvrditi da konvencionalne elektrane moraju raditi zbog proizvodnje „reaktivne snage“, iako vjetroagregati i solarne elektrane na tlu isto mogu isporučivati „reaktivnu snagu“.

Albig tvrdi da je budućnost Njemačke energetike u distributivnoj proizvodnji koja bi pokrila i industrijske potrebe. Schleswig-Holstein planira do 2022. svu električnu energiju dobivati iz obnovljivih izvora energije. Bayern i Baden-Wurttemberg planiraju isto. Ministri-predsjednici su pak na konferenciji pozvali Njemačku vladu da napravi akcijski plan za obnovljive izvore energije do ljeta iduće godine, kako bi se mogli dostići ciljevi Njemačke do 2020. i 2050. godine. Na Konferenciji su zaključili kako novi zakon o OIE treba dalje poticati rast sektora, te mora omogućiti bolju integraciju u mrežu.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      obnovljivi izvori energije      savezne države      feed-in-tarifa      schleswig-holsten      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?