Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poljska otvara svoje solarno tržište novim zakonom o obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 31 Listopad 2012 18:12

Poljska se priprema odobriti zakon o obnovljivim izvorima energije kojim bi se za 100 puta povećala snaga solarne energije iduće godine, dok ostatak EU smanjuje poticaje za solar.

Poljska trenutačno ima oko 3 MW solarnih elektrana, a iduće bi godine mogla dobiti čak 400 MW ako novi zakon o obnovljivim izvorima stupi na snagu u siječnju kada je to predviđeno. Ta država pokraj Njemačke želi privući investitore koji se odmiču od Njemačke i Italije koje su smanjile poticaje za obnovljive i solar. Tako će se Poljska, koja 85% električne energije dobiva iz termoelektrana na ugljen, priključiti Ukrajini u davanju skoro najvećih poticaja za solar u Europi.

Vlada premijera Donalda Tuska planira udvostručiti udio obnovljivih izvora do 2020., te utrostručiti poticaj za velike solarne elektrane preko programa zelenih certifikata. Za projekte manje od 100 kW se predviđa tarifa od 41 eurocent do 2027. Veće elektrane će se pak kvalificirati za najviše 2,85 zelena certifikata po MWh tokom 15 godina, a prošle godine je taj certifikat iznosio prosječno 248,6 zlota s tim da je obavezan za distributere. Prema Pietruzsku predsjedniku Poljskog društva za fotonapon developeri iz Njemačke Gehrlicher Solar AG i Conergy AG, te neke Kineske tvrtke se naveliko pripremaju za ulazak u tržište. On očekuje 300-400 MW solara iduće godine.

U Poljskoj trenutačno nema nijedne velike solarne elektrane, ali Unam, Poljski proizvođač metalnih alata je krenuo u gradnju 70 MW solarne elektrane u Zlotowu i prije nego što je došao novi zakon. Novi zakon bi mogao zakasniti, te doći u šestom mjesecu jer se priprema paralelno sa zakonima o energiji i plinu, te je potrebno uskladiti sva tri zakona. Zadnji prijedlog zakona nije ograničio ukupnu količinu solarnih elektrana, ali je ograničio veličinu pojedinačne solarne elektrane na 10 MW. Ministarstvo Ekonomije je predvidjelo 50 MW solara iduće godine i 600 MW do 2020., ali Pietruzsko tvrdi da je to premaleno očekivanje i da će se to itekako nadmašiti.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     poljska      obnovljivi izvori energije      solar      njemačka      italija      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?