Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Češki solarni uspjeh - dostignuto 1.999 MW solara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 07 Studeni 2012 22:02

Češka je prije par dana objavila da je do 30. rujna ove godine dostigla 1.999 MW instaliranih solarnih fotonaponskih sustava. To je vrlo impresivan rezultat s obzirom na broj stanovnika te države te ukupno potrošnju električne energije.

Češka je tokom zadnje dvije godine bila smatrana još jednim propalim slučajem s obzirom na propast fotonaponskog tržišta koje je koristilo feed-in-tarife i ostvarilo rekordne instalacije u jednoj godini. Tržište je prije dvije godine uslijed velikog rasta praktički propalo, a još je dodatno uveden retroaktivni porez na postojeće solarne sustave, čime dodatno potkopano povjerenje investitora koji su počeli izbjegavati ovo tržište.

Unatoč svemu tome tokom zadnje dvije godine ostvaren je srednji  rast tržišta, odnosno nekih 200 MW, pošto je retroaktivni porez uveden sa instaliranom snagom od 1,8 GW. Češka troši otprilike 10%  električne energije u odnosu na Njemačku, tako da u tom odnosu Češka prema potrošnji ima svega trećinu manje fotonaponskih sustava od Njemačke. S druge strane kada se usporedi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Češka puno bolje stoji jer SAD ima nekih 4 GW solara a troši čak 60-70 puta više električne energije.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     češka      solar      fotonaponski sustavi      električna energija      njemačka      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?