Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Potražnja za FN sustavima će u Latinskoj Americi i Karibima rasti 45% godišnje do 2017. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 03 Siječanj 2013 20:55

NPD Solarbuzz-ov izvještaj o nadolazećim fotonaponskim tržištima koji se fokusirao ovaj put na Latinsku Ameriku i Karibe procjenjuje da će prosječni godišnji rast na tom području do 2017. biti eksplozivnih 45%.

Povijesno gledano potražnja za fotonaponskim sustavima na tom području je bila manje-više ograničena na ruralni dio bez elektroenergetske mreže i na korištenje od strane specijaliziranih tvrtki, ali sada nova politika korištenja obnovljivih izvora energije i programi poticaja otvaraju to tržište jakom razvoju fotonapona. Efekt je dodatno pojačan jakim ekonomskim rastom, povećanom potrošnjom energije i povećanim cijenama električne energije.

Meksiko, Čile i Brazil su predvodnici u regiji, te se procjenjuje da će oni pokriti 70% tržišta fotonapona u toj regiji do 2017. Do kraja prošle godine su energetski regulatori dobili aplikacije za više od 6 GW fotonaponskih sustava, a dominira segment sustava koji se postavljaju na tlu i koji bi do 2017. trebali imati nekh 60% udjela. Ipak očekuje se rast potražnje za sustavima na krovu od 2015. zbog daljnjeg pada cijena fotonaponskih sustava i želje lokalnih instalatera da nađu nove prilike za prihodom. Sektor sustava koji nisu na mreži bi također trebao rasti zbog pojačanih zahtjeva za ruralnom elektrifikacijom i razvojnim inicijativama.

Naravno, postoje i prepreke u razvoju, a među bitnije spadaju nedovoljno definirana procedura integracije fotonaponskih sustava, te stabilnost mreže u slučaju velike količine sustava. Isto tako je zbog visoke uvozne carine većina fotonaponskih sustava dosta skupa, a u Meksiku su problem i poticaji za električnu energiju odnosno niske cijene plina u Peruu.

Nadolazeće fotonaponske regije su esencijalne za daljnji rast tog sektora zbog sve sporijeg rasta fotonapona u Europi, te nesigurnosti u SAD-u, Kini i Indiji. Zbog toga bi Latinska Amerika mogla biti ključno tržište za daljnji rast i razvoj fotonapona.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     fotonaponski sustavi      latinska amerika      karibi      elektroenergetska mreža
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?