Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina potrošila 33% svjetskih isporuka solarnih panela u četvrtom kvartalu 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 25 Siječanj 2013 06:45

NPD Solarbuzz je objavio svoj kvartalni izvještaj prema kojem je u zadnjem kvartalu prošle godine Kinesko tržište dominiralo u  potražnji za solarnim fotonaponskim sustavima sa udjelom od 33%.

Michael Barker, stariji analitičar u NPD Solarbuzu je izjavio da je Kina prije samo dvije godine imala udio manji od 10% u potražnji, te je ovaj veliki porast početak novog poglavlja u solarnoj industriji jer bi Kina mogla preuzeti glavnu ulogu i u potrošnji i u proizvodnji.

Glavni razlozi za takav rast Kine su mali rast u Europi zbog smajenjih poticaja za fotonapone i jaka domaća politika unutar Kine kojom se žele potaknuti Kineski proizvođači. Svjetska potražnja za fotonaponom je u četvrtom kvartalu dostigla 8,3 GW, pri čemu se ponovno ponovio porast potražnje na kraju godine. Jedina novina je prijelaz velikog dijela potražnje sa Europe na Kinu što će postaviti nove izazove za FN industriju jer Kinesko tržište predstavlja različito očekivanje cijena i drugih karakteristika prema isporučiteljima modula.

Kineska potražnja za solarom je kao i prijašnjih godina ostala najjača na kraju godine, te je prošle godine zadnji kvartal činio skoro 60% godišnje potražnje za solarnim fotonaponskim sustavima. Zbog toga je po prvi puta prošle godine došlo do smanjenja zaliha solarnih modula kod proizvođača, i to za 4%, a to se ponajviše dogodilo zbog povećanja potražnje u Kini.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     solarni paneli      npd solarbuzz      fotonapon      kina      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?